'Gemeenten doen te weinig voor zorgbehoevende ouderen'

Getty Images

Gemeenten ondersteunen senioren niet genoeg om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen na de invoering van de nieuwe Wmo. Dat concludeert ouderenbond ANBO.

'Zelfs deskundigen begrijpen inhoud niet'

Zorgbehoevenden worden volgens een rapport van de ouderenbond niet goed geïnformeerd. De informatie zou slecht vindbaar, onduidelijk en soms zelfs misleidend zijn. Tweederde van de 80 onderzochte gemeenten is niet duidelijk over de mogelijkheden voor mensen die thuishulp nodig hebben.

''Standaardbrieven die gemeenten sturen over wijziging van de huishoudelijke hulp zijn in onbegrijpelijke taal geformuleerd. Zelfs deskundigen begrijpen de inhoud niet en veel relevante informatie ontbreekt'', zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. 

Woningaanpassingen

Dat geldt ook voor aanpassingen in of rond het huis. Financiële regelingen zijn volgens de ouderenbond bij de meeste gemeenten (63 procent) moeilijk vindbaar zijn op de websites. Drie van de vier gemeenten zouden daarnaast 'complexe en strenge criteria' hanteren.

Geen financieel vangnet

Volgens ANBO ondervinden vooral zorgbehoevenden met middeninkomens problemen in de thuishulp. ''Voor deze mensen hebben gemeenten vaak helemaal geen financieel vangnet. Tegemoetkomingen van de overheid zijn weggevallen en gemeenten zijn niet in dat gat gesprongen'', aldus Den Haan.

Plus had eerder een interview met Kevin Wevers, een jurist die zich heeft gespecialiseerd in de Wmo en de thuiszorg. Lees meer over de thuiszorg in onze special.

Pauw

In het televisieprogramma Pauw schoven medewerkers in de thuiszorg aan om hun ervaringen te delen. Een van de gasten vertelde dat ook de medewerkers zelf worden gekort.

Bron 
  • Nu.nl