In ‘Naasten’ schetsen twee tekenaars en een onderzoeker van het Radboudumc herkenbare, aangrijpende verhalen over mantelzorg in de laatste levensfase.
Twee verhaallijnen
Het Radboudumc heeft in het stripboek de resultaten van een interviewonderzoek van Maaike Haan samengesmolten met het werk van twee tekenaars: Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen. Het boek bevat twee verhaallijnen. Één over Geert, die zorgt voor zijn vrouw met uitgezaaide kanker en één over Eva, die haar vader met COPD verzorgt.
Ervaringen mantelzorgers
‘Naasten’ is niet bedoelt als handleiding. Het boek moet een inkijk geven in wat het voor mantelzorgers kan betekenen om te zorgen voor iemand die binnenkort komt te overlijden. Het boek past binnen de beweging van ‘graphic medicine’, waarin via strips ervaringen van ziekte en gezondheid beter zichtbaar, begrijpelijk en bespreekbaar zijn. De verhalen van Geert en Eva illustreren hoe ingewikkeld en confronterend het soms kan zijn, hoeveel druk het kan geven om voor de laatste keer het goede te doen voor de ander – maar ook hoe liefdevol, mooi en dankbaar dit zorgen kan zijn.
Afstudeerproject
Het boek was het afstudeerproject van de twee tekenaars van ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle. Kraneburg en Van Ooijen namen ieder één verhaallijn voor hun rekening, waardoor ieder verhaal een eigen tekenstijl heeft.
In het oktobernummer van Plus Magazine besteden we aandacht aan palliatieve zorg. Lees hier het artikel ‘Zo liefdevol kan een afscheid zijn’.