Alleen thuis en de bel gaat. Doet u open?

Getty Images

Bijna een kwart van de alleenstaande vrouwen die 65 jaar zijn of ouder doet 's avonds de deur niet open.

Bijna een kwart van de vrouwen (65+) die alleen wonen zonder partner, doet 's avonds de deur niet open als onverwachts de bel gaat. Uit angst. 14 Procent van de vrouwen die wel getrouwd zijn of samenwonen, is bang om 's avonds voor onbekenden de deur te openen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het onderzoek is gebaseerd op een enquête onder bijna 150 duizend Nederlanders van 15 jaar of ouder. Mannen zijn minder bang.

 

Veiligheid thuis. Wat werkt?

Wat kun je doen, om je veiliger te voelen in je eigen huis? Meer dan de helft van de Pluslezers installeerde buitenverlichting en extra sloten, zo bleek uit een onderzoek van Plus Magazine in 2013. En als ze niet thuis zijn, laat 66 procent het licht branden.

Annelies van Voornveld van de politie Amsterdam vindt het een goede ontwikkeling dat steeds meer mensen voorzorgsmaatregelen nemen. "Een inbreker wil binnen twee minuten binnen zijn. Alles wat je doet om hem te vertragen, heeft nut. Inbrekers hebben een hekel aan licht. Je huis een bewoonde indruk geven, werkt ook goed." En een honkbalknuppel onder je bed? Dat vindt Voornveld een gewetensvraag. "Het is geen verboden wapen, maar hoe verstandig is het? Want hoe handig ben jij met die knuppel? Ik zou het zeker niet adviseren. En ik zou ook niet aanraden om zelf de held uit te hangen." 

 

Buurtpreventie

Buurtbewoners die elkaar inseinen als er iets niet pluis is, is een goed idee. Het vergroot het gevoel van veiligheid en het is geruststellend om er niet alleen voor te staan. In veel buurten in Nederland staan buurtbewoners met elkaar in contact via de app 'WhatsApp Buurtpreventie'. Zij delen razendsnel informatie met elkaar om inbrekers geen kans te geven. Op de website www.wapb.nl is te zien in welke buurten en gemeenten de WABP actief is. Eventueel kan de gemeente u helpen bij het opstarten van een groep. En praat er eens over met uw buren.

 

Een inbraakveilige woning: verlichting en buitendeur.

Hoe regelt u een inbraakveilige woning? Een veilige voor- of achterdeur begint met goede verlichting. Plaats bij beide deuren een buitenlamp. Bj voorkeur een lamp met schemerschakelaar of bewegingssensor. Kies voor een goedgekeurd slot. Bijvoorbeeld een meerpuntsslot met twee of drie sterren. Hoe meer sterren, hoe beter. Bij een meerpuntsslot wordt de deur met één sleutel op meerdere plaatsen op slot gedraaid. Het kozijn moet op die plaatsen metalen kommen hebben. 

Met een (digitale) deurspion kijkt u wie er voor de deur staat, zonder de deur open te hoeven doen. Een deurspion met een groothoeklens geeft een breder blikveld. Nog handiger is een digiatel deurspion, die gebruikt een camera. 

 

Een inbraakveilige woning: de ramen

Een raam dat naar buiten draait, zeker als het makkelijk bereikbaar is, moet twee goedgekeurde scharnieren hebben, of twee gewone scharnieren aangevuld met dievenklauwen. U kunt dit (en andere beveiligingen) bespreken met - en regelen bij - bedrijven met het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW). Deskundigen van PKVW- bedrijven kunnen u adviseren waar de zwakke plekken in uw huis zitten en u vertellen hoe u die kunt aanpakken.

 

Een inbraakveilige woning: extra tips

Maak het een dief niet te gemakkelijk door bijvoorbeeld een pergola onder het raam te bouwen of een ladder in de tuin te laten staan. Let ook op bij een lichtkoepel in een plat dak. Deze is vaak makkelijk bereikbaar en zonder extra maatregelen open te breken. 

Met een brievenbusbeveiliger voorkomt u dat inbrekers met een haak door de brievenbus kunnen hengelen. En met een tijdschakelaar zorgt u ervoor dat er licht in huis brandt op zelf in te stellen momenten.

Auteur