Wat gebeurt er achter het deurtje van je magnetron?

Getty Images

Een magnetron is in bijna elke keuken te vinden. Logisch, want hij is zowel snel als handig: je stopt je eten erin, doet het deurtje dicht en wacht tot een piepend geluid je laat weten dat het eten warm is. Maar wat gebeurt er nou precies zodra je de magnetron aanzet?

Wat is een magnetron?

Een magnetron is een microgolfoven. In essentie bestaat de magnetron uit de microgolfbron en de metalen ruimte waarin het eten zit. De bron zendt golven uit, zoals een zendmast van een radio dat ook doet, maar deze golven komen niet verder dan de muren van de magnetron. Microgolven in de magnetron zijn een vorm van elektromagnetische energie: de energie wordt overgedragen van de zender (de magnetron) naar de drager (het eten). 

Hoe maakt de magnetron het eten warm?

Bij het opwarmen van eten is water - of eigenlijk het watermolecuul - essentieel. Dat zit in het eten dat je wilt opwarmen. Die watermoleculen zijn klein en beweeglijk, vertelt levensmiddelen- en procestechnoloog Erik Esveld aan het AD. De golven in de magnetron zorgen ervoor dat die deeltjes gaan bewegen; zo ontstaat de warmte. 

Zijn die microgolven gevaarlijk?

Microgolven hebben overeenkomsten met licht, en dat is een vorm van straling. Maar het verschil is dat licht wel de structuur kan aanpassen - denk aan het verbleken van kleuren onder invloed van zonlicht - en microgolven niet. Microgolven zijn daardoor volgens Esveld compleet ongevaarlijk, maar ze moeten niet naar buiten lekken en iets anders opwarmen dan je eten. Als het deurtje van je magnetron dus stuk is, is het niet verstandig om hem nog te gebruiken.

Eigenlijk is het opwarmen van eten volgens Esveld juist veiliger. Het eten kan in een magnetron namelijk nooit warmer worden dan 100 graden, dus het is een mildere vorm van opwarmen dan de oven of de pan. 

Is het eten uit je magnetron gezond?

Dat hangt natuurlijk af van wat je erin stopt, want de magnetron doet niets anders dan opwarmen. Maar warmte doet wel iets met je eten: het wordt beter verteerbaar en het geeft structuur en smaak. Volgens Esveld gaan vitamine C en vitamine B12 wel deels verloren in de magnetron, maar dat gebeurt ook in een pan of in een oven. 

Bron: AD.nl

Auteur