Als je de waterkoker vaak gebruikt, ontstaat er na een tijdje een laagje kalk aan de binnenkant. Het is daarom belangrijk om je waterkoker regelmatig te ontkalken. Maar hoe doe je dat precies?
Waarom ontkalken?
De kalklaag in je waterkoker kan ervoor zorgen dat het verwarmingselement het water minder snel kan opwarmen, waardoor het langer duurt voordat het water kookt. Ook kunnen er stukjes kalk in je thee of soep terecht komen. De kalk is niet schadelijk, want we krijgen het bij het drinken van water uit de kraan ook binnen, maar het kan wel invloed hebben op de smaak. En het is natuurlijk sowieso fijner om uit een schone waterkoker te drinken.
Hoe ontkalk ik mijn waterkoker?
Stap 1:
Vul de waterkoker met een mengsel van water en schoonmaakazijn. Zorg ervoor dat het voor de helft gevuld is met water, en voor de helft met azijn. Kijk altijd wel eerst even in de gebruiksaanwijzing van het apparaat of jouw waterkoker hier geschikt voor is.
Stap 2:
Zet je waterkoker aan en laat het koken. Laat hem daarna een kwartier staan om af te koelen en giet de waterkoker leeg. De kalklaag zou nu verdwenen moeten zijn. Als er nog wel kalk is achtergebleven, kun je de eerste twee stappen herhalen tot al de kalk verwijderd is.
Stap 3:
Als je ziet dat de waterkoker kalkvrij is, spoel je hem om met schoon water. Herhaal dit tot hij niet meer naar azijn ruikt. Daarna droog je de hele waterkoker af met een schone theedoek.
Hoe vaak moet ik ontkalken?
Ontkalk je waterkoker zodra je ziet dat er een kalklaag is ontstaan. Bij dagelijks gebruik is dat ongeveer één keer in de drie maanden.
Bron: Radar