Gebruik diepvriesgroente en maak je eigen bouillon
Gezondheidsdeskundigen adviseren al jaren om te matigen met zout. Toch houden veel mensen zich hier niet aan. Met deze tips kun je gezonder en smakelijk eten, want ja: dat kan echt prima zonder zout.
1. Gebruik smaakmakers
Leve de verse kruiden, peper (vooral de mengelingen van verschillende soorten) en paprika! Maar ook geroosterde pijnboompitten en sesamzaadjes zijn uitstekend.
2. Maak je eigen bouillon
Bouillonblokjes en kant-en-klare maaltijden bevatten doorgaans te veel zout. Kruidentuiltjes en ingevroren zelfgemaakte bouillon zijn betere alternatieven.
3. Zoek gezonde alternatieven voor hapjes
In plaats van chips en aperitiefkoekjes kunt u ook bijvoorbeeld rauwkost serveren. En wat dacht u van een carpaccio in plaats van gerookte zalm?
4. Kruid uw salades
Bijvoorbeeld met vinaigrettes op basis van fruitazijn en pittig smakende olijf- of notenolie.
5. Gebruik eerder diepvriesgroente dan groente uit blik
Gebruikt u toch groente uit blik, dan spoelt u ze het best een paar keer met water. Zo spoelt u het meeste zout ervanaf.
6. Voeg geen zout toe aan rijst en pasta
Laat rijst en pasta koken zonder er zout aan toe te voegen en voeg er gesnipperde en gebakken ui aan toe, zoals in pilaf. Lekker en smakelijk!
7. Fris een flauw gerecht op met azijn of citroensap
Fris een flauw gerecht op door tegen het einde van de bereiding twee scheutjes azijn of citroensap toe te voegen.
- Lees ook: Hier zit schokkend veel zout in!
- Plus Magazine