Wie kwamen vroeger allemaal langs de deur?

Getty Images

Kunt u het zich nog herinneren? Vroeger kwam voor bijna iedere benodigdheid wel iemand langs. De deurbel klingelde de hele week door. Wie kwamen er vroeger allemaal aan de deur?

De voddenboer

Vroeger kwam de voddenboer langs om je van je oude textiel af te helpen. Hij berekende de prijs per kilo en woog de stoffen in een jute zak aan een weeghaak. De herbruikbare kledingstukken verkocht hij door op straat en de onverkoopbare stoffen verkocht hij voor de fabricage van papier en poetsdoeken. Het werk leverde steeds minder op, waardoor de voddenboer in de jaren zeventig uit het straatbeeld verdween.

De meteropnemer

Hing er bij u vroeger thuis ook nog een muntmeter? Daar moest je voor elektriciteit speciale muntjes in gooien. Deze electriciteitspenningen haalde je bij de kruidenier. Je moest wel op tijd een nieuw muntje inwerpen, anders moest je ‘s avonds op de tast naar de meterkast. De meteropnemer kwam elke maand de muntjes incasseren. Sommige mensen gooiden valse muntjes in de meter om geld te besparen. Wie door de meteropnemer werd betrapt, moest bijbetalen.

De schillenboer

Tegenwoordig neemt de vuilniswagen onze groente-en fruitafval mee, maar vroeger was het de schillenboer die dat met een kar kwam halen. Soms gebruikte hij een ratel waardoor je hem al van ver kon horen aankomen. Hij was zelf vaak een veehoudende boer die de opgehaalde ‘schillen’ aan zijn dieren voerde. Ook verkocht hij de schillen door aan andere boeren. Mede door de introductie van de gft-bak werd de schillenboer eind twintigste eeuw verleden tijd.

De scharenslijper

Eeuwenlang liep de scharenslijper met een kar langs de deuren om mensen hun messen, scharen of schaatsen te slijpen. Hij gebruikte daarvoor een slijpsteen die op de kar bevestigd zat. Scharenslijpers waren vaak woonwagenbewoners die van dorp naar dorp trokken om hun diensten aan te bieden. Door de introductie van onderhoudsvrije en roestvrijstalen messen en scharen werd de scharenslijper overbodig en verdween hij in de jaren tachtig uit onze straten.   

De melkboer

Tot in de jaren zestig kwam de melkboer regelmatig met verse zuivel langs de deur. Eerst met paard en wagen of een bakfiets met bussen melk erop, later met een elektrische melkkar. De melkboer werd eerst vervangen door supermarktbusjes van de SRV en verdween uiteindelijk door concurrentie van supermarkten uit het straatbeeld. Sommige melkmannen pasten zich aan de modernisering aan. Zo opende melkman Dirk van den Broek in 1953 de eerste supermarkt van Nederland.  

Lees hier het vervolg op dit artikel: Wie kwamen vroeger allemaal nog meer langs de deur?

 

Auteur