Gezonde en lekkere alternatieven
Broodbuik, Oerdis, de Voedselzandloper: steeds meer dieetgoeroes adviseren om het brood maar te laten staan. Is dat echt nodig? En, als je brood gaat minderen, hoe doe je dat op een gezonde manier?
Waarom zijn de dieetgoeroes zo fel tegen brood? Eigenlijk hebben ze daar allemaal een andere reden voor. En voor elke reden valt wel iets te zeggen. Zo is er het argument dat brood zoveel koolhydraten bevat. Dat klopt inderdaad en het klopt ook dat je niet zoveel koolhydraten nodig hebt. Zeker niet als je wat kilo's kwijt wilt. Dat kan een reden zijn om brood te minderen. Er is het argument dat brood eenzijdig is. Ook dat bevat een kern van waarheid. Als je ontbijt en luncht met brood en 's avonds ook nog graag pasta eet, dan eet je wel heel veel graanproducten op een dag, en dan met name tarwe. Dat kan best wat gevarieerder.
Buikpijn
Gluten: ook zo'n reden om brood te mijden. Niet iedereen kan deze eiwitten uit brood goed verteren, zeker niet als je gevoelige darmen hebt. Voor sommige mensen kan brood weglaten heel wat krampen of een opgeblazen buik schelen. Dan is er tot slot nog de kwaliteit van het brood. Fabrieksbrood staat bol van de toevoegingen en zout, krijgt nauwelijks de tijd om te rijzen en wordt soms nog kunstmatig bruin gekleurd om het gezonder te laten lijken. Nee, dan liever iets anders dan brood. Maar wat?
Granola, salades en soep
Brood wordt natuurlijk niet voor niks zo warm aangeprezen door instanties als het Voedingscentrum. Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola. Havermoutpap of gebakken eieren met champignons kan natuurlijk ook. Bij de lunch zijn salades een heel goede keuze, omdat ze zo rijk zijn aan vitamines en vezels. Daarbij is er wel wat meer dan sla en komkommer. Erg lekker zijn witlof, spinazie, venkel, gegrilde courgette en paprika. Eet er eiwitten bij, zoals vis, vlees, noten, peulvruchten, kaas of ei, om te voorkomen dat je na een half uur al weer trek hebt.
Ook soep is een topalternatief voor brood, zeker als je er lekker veel groenten en peulvruchten in doet. Dat levert je veel vezels en verzadiging. Aandachtspunt is jodium. Het is toegevoegd aan bakkerszout, dat de meeste bakkers gebruiken voor hun brood. Als je minder brood eet, krijg je ook minder van dit belangrijke mineraal binnen. Gebruik daarom in je keuken zeker jozo-zout en zet regelmatig zeevis op het menu.
Voordelen
Laat je niet bang maken. Brood is echt niet schadelijk voor wie gezond is. Toch kan minder brood voordelen hebben, bijvoorbeeld voor je darmen en je slanke lijn. Maar het zijn vooral je smaakpapillen die zullen profiteren. Het is zoveel leuker en lekkerder om te variëren bij het ontbijt en de lunch. Die boterhammen met kaas of jam kunnen echt niet op tegen (bijvoorbeeld) die yoghurt met blauwe bessen en granola of die spinaziesalade met tomaat, linzen, blauwe kaas en pecannoten. Brood minderen is dus vooral lekker. Probeer het eens.