Wat gebeurt er als je een vakantiereis moet annuleren? Wegens een sterfgeval of een ziekte bijvoorbeeld, of een inbraak. Hopelijk heb je dan een annuleringsverzekering. Maar check de voorwaarden om te weten wanneer de verzekeraar wel of niet uitkeert.
Een annuleringsverzekering kun je alleen aanspreken bij ‘onvoorziene omstandigheden’, zoals een serieuze ziekte, een medische ingreep of een ongeval. Ook het overlijden van een van de verzekerden of een direct familielid is reden voor annulering. Over iets verdere verwanten kan gesteggel komen, net als over huisdieren, maar dit verschilt per situatie en per verzekeraar. De toewijzing van een huurhuis of een echtscheiding is vrijwel altijd een gegronde reden om te kunnen annuleren. Een inbraak ook, maar alleen als je aanwezigheid thuis niet gemist kan worden.
De reden voor annulering kan ook op de plaats van bestemming liggen. Een natuurramp of onlusten kunnen een vakantie tot een hachelijke onderneming maken. Dit is in eerste instantie een zaak van de reisorganisatie. Die moet bij een pakketreis – bijvoorbeeld een combinatie van vlucht en hotel – gratis annulering aanbieden bij ernstige veiligheidsrisico’s. Is het reisbureau aangesloten bij het Calamiteitenfonds, dan krijgt het de kosten voor annulering terug uit dit fonds. De laatste jaren gebeurde dat bij overstromingen, bosbranden, vulkaanuitbarstingen en orkanen, maar ook bij terroristische aanslagen in Brussel en Parijs.
Of een calamiteit erg genoeg is om een vergoeding uit te keren, beslist een commissie van het Calamiteitenfonds. Een negatief reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is meestal een reden voor annulering. Deze reisadviezen zijn te vinden op www.nederlandwereldwijd.nl. Code oranje betekent: alleen reizen als het noodzakelijk is. Code rood betekent: niet reizen.
Doe-het-zelf-reis gedekt?
Bij een zelf samengestelde reis kun je geen beroep doen op het Calamiteitenfonds. Je kunt dan alleen je reisverzekering aanspreken. Maar zelfs bij code oranje en rood biedt een verzekering niet altijd dekking. Is je geboekte vakantiehuis beschadigd of onbereikbaar, bijvoorbeeld door een aardbeving of overstroming, dan heb je wel recht op gratis annulering van die accommodatie. Maar bij een doe-het-zelf-reis geldt niet automatisch hetzelfde voor de vlucht en de huurauto. Dat ligt eraan of samengestelde reizen in de reisverzekering zijn opgenomen. Check dat dus in de voorwaarden.
Vraag een veiliger verblijf
Een aanslag of bosbrand is niet altijd reden voor een negatief reisadvies, maar kan je vakantiepret wel bederven. Durf je niet meer naar een bepaald gebied af te reizen, dan kun je ook aan de reisorganisator vragen om een andere bestemming of om uitstel van de reis. Als je al ter plekke bent, kun je bijvoorbeeld vragen om accommodatie in een veiliger deel van het land of een terugvlucht via een andere route. Hierbij kan een reisverzekeraar helpen.
Annuleren zonder annuleringsverzekering kan wel, maar dan betaal je kosten. Die kosten worden hoger naarmate de reisdatum dichterbij komt. Een andere oplossing is iemand anders in je plaats te laten gaan. Bij pakketreizen kan dat meestal als je het minimaal een week voor vertrek aanvraagt. Ook daarvoor kan het reisbureau kosten in rekening brengen, maar wel minder dan bij annulering.
Trein- en vliegtickets zijn vaak verkrijgbaar onder verschillende voorwaarden: een goedkope variant waaraan niets meer te wijzigen valt en een dure variant die je kunt annuleren of omboeken naar een andere datum. Wie kiest voor zo’n duurder ticket, hoeft geen reden te geven voor annulering of wijziging.
Moet je een ticket annuleren wegens ziekte en heb je geen flexibel ticket en ook geen annuleringsverzekering, leg je probleem dan voor aan de vervoerder. Soms kun je een ticket (tegen betaling van kosten) overdragen aan iemand anders. Reken niet op al te veel flexibiliteit. Veel luchtvaartmaatschappijen pakken namelijk net zo makkelijk ook de geboekte terugvlucht af als je de heenvlucht wegens ziekte een paar dagen wilt uitstellen. Luchthavenbelasting kun je wel altijd terugvragen, al betaal je hiervoor soms ook kosten.
Voor pakketreizen geldt direct na het boeken soms een paar dagen bedenktijd. Ook kun je soms tot enkele weken voor vertrek nog omboeken naar een andere bestemming. Denk je hiervan gebruik te gaan maken, check dan goed de voorwaarden, want het is zelden een vrijbrief voor alle soorten veranderingen.
Samen annuleren
Stellen die samen op vakantie gaan, zullen meestal op één polis staan voor de annuleringsverzekering. Dat is handig, want als de één dan ziek wordt, kunnen beiden annuleren. Anders is dat wanneer je op vakantie gaat met vrienden of familieleden die een eigen annuleringsverzekering hebben. Reisverzekeraars gaan daar verschillend mee om. Sommige vergoeden de annuleringskosten van alle reisgenoten die samen op de boekingsbevestiging staan. Andere vergoeden alleen de kosten van de vakantiegangers die op de polis staan genoemd. Leg ook in dit geval de situatie aan de reisverzekeraar voor. Als één van de reisgenoten door de annulering van de ander(en) alleen zou moeten reizen, kan dat alsnog een reden zijn voor het vergoeden van de annuleringskosten.
- Plus Magazine