Losse videobeelden schieten op vakantie lukt de meeste mensen nog wel aardig. Toch valt het eindresultaat vaak tegen. De vakantiefilm is te licht, te donker, te schokkerig of te langdradig. In dit artikel in twee delen leest u hoe u een vakantievideo maakt die gezien mag worden.
Losse videobeelden schieten op vakantie lukt de meeste mensen nog wel aardig. Toch valt het eindresultaat vaak tegen. De vakantiefilm is te licht, te donker, te schokkerig of te langdradig. In dit artikel in twee delen leest u hoe u een vakantievideo maakt die gezien mag worden.
Hoewel het simpel lijkt, valt het nog niet mee om een leuke video te maken van uw vakantie. Het eindresultaat is meestal alleen interessant voor degenen die zelf mee waren. Maar zelfs dan kan de verveling op een gegeven moment nog toeslaan. Losse, onbewerkte videoscènes maken tenslotte nog geen film die de moeite waard is. Dat is zonde, want met wat voorbereiding, kennis van zaken en wat extra moeite ligt een goede vakantievideo ook binnen uw bereik.
Videocamera, fotocamera of smartphone?
Het is simpel: u kunt geen goede videobeelden schieten zonder geschikte camera. Moderne fotocamera’s en smartphones hebben standaard als extra optie dat u er ook video’s mee kunt opnemen. De kwaliteit van het beeld en de mogelijkheden van dit soort camera’s lopen wel achter op die van een echte digitale videocamera.
Met een videocamera kunt u onder andere instellingen opgeven voor witbalans, contrast en scherptediepte. Ook is in- en uit te zoomen tijdens het filmen; iets wat bij fotocamera’s en smartphones niet altijd een optie is. Ook belangrijk: videocamera’s werken niet alleen met een digitale zoom, zoals smartphones, maar hebben ook een verstelbare lens voor een optische zoom. Een optische zoom geeft uiteindelijk altijd een beter beeldresultaat dan een digitale zoom, die wordt gemaakt met behulp van software.
Instellingen
Bij een goede videocamera is het ook mogelijk om de verschillende instellingen, zoals de scherpte van het beeld, met de hand precies op te geven. Dat is bijvoorbeeld handig als u merkt dat de camera moeite heeft om automatisch scherp te stellen bij een bepaalde opname. Dat gebeurt onder andere bij pannen -de camera horizontaal bewegen- over een landschap of veel bewegende objecten in beeld. Het resultaat is een afwisseling van scherp en onscherp beeld en vaak schokkerige video's. Een videocamera is tot slot ook makkelijker stabiel te houden dan een fotocamera- of smartphone bij het filmen. Vooral bij wind, kou of camerabewegingen is het lastig een camera -en daarmee het beeld- stil te houden als het apparaat klein is en niet goed in de hand ligt.
Kortom: u kunt vaak wel aardige vakantiefilmpjes schieten met een fotocamera of een smartphone, maar als u echt kwalitatief goede films wilt maken, is toch een echte videocamera aan te raden.
Voorbereiding
Als u op uw vakantie de camera oppakt en vervolgens niet weet met welke knoppen u hem aanzet en instelt, heeft u zich niet helemaal goed voorbereid. Leer voor uw vakantie daarom eerst uw camera goed genoeg kennen, zodat u niet meer voor verrassingen komt te staan. Meestal komt u met het quickstart (snelstart) gedeelte van de handleiding al een heel eind. Maar het is handig ook de meer bijzondere instellingen, zoals de witbalans en contrast, even te bekijken en uit te proberen. Het is makkelijk om alles op automatisch instellen te zetten, maar dat werkt in de praktijk niet altijd goed wanneer u de beste videobeelden wilt schieten. Zeker niet in afwijkende situaties, bijvoorbeeld met weinig of juist teveel licht.
Het belangrijkste voor goed beeld is een goede scherpstelling. Het is in bepaalde situaties verstandig dit handmatig te doen: bijvoorbeeld bij een camerabeweging of veel verschillende objecten in beeld. De standaard methode voor handmatig scherpstellen werkt als volgt. Zoom eerst helemaal in op het gewenste onderwerp. Stel de lens daarop scherp. Zoom nu uit en het beeld blijft scherp.
Ondersteuning
Een goed hulpmiddel bij het maken van stabiele beelden is een statief. Vanuit de hand een goede video maken is natuurlijk mogelijk, maar niet voor iedereen even makkelijk. In het bijzonder bij het uitvoeren van een camerabeweging (omhoog/omlaag of opzij) of een close-up (ingezoomde opname), zal het eindresultaat snel schokkering en trillerig worden vanuit de hand. De ingebouwde beeldstabilisatie bij een camera helpt wel iets, maar niet bij te grote schokken. Voor stabiele opnamen is een lichtgewicht statief een goed idee. Een statief met een poot zorgt er al voor dat de opnamen er veel beter uitzien. Een driepootstatief is nog stabieler, maar ook weer wat zwaarder en lastiger mee te nemen. Een aardig statief koopt u al voor een paar tientjes bij de fotohandel of een elektronicazaak.
Een ander hulpmiddel voor stabiele opnamen is een gimbal. Een gimbal is een statief dat u in uw hand houdt en dat met behulp van een slim systeem met scharnieren, uw camera of smartphone altijd stabiel houdt. Het maakt niet uit welke beweging u maakt. Een gimbal is vooral handig als u regelmatig zelf wilt bewegen tijdens het filmen.
Scenario
Als u uw vakantiefilm echt serieus wilt aanpakken, is het van tevoren maken van een kort scenario een goed idee. U hoeft niet tot in de details alles wat u wilt gaan filmen vast te leggen, maar u kunt wel een aantal momenten en plaatsen noteren die u graag in uw video meeneemt. Zo vergeet u niet belangrijke opnamen te maken. Denk bijvoorbeeld aan wat beelden van het inpakken en inladen van de bagage. Het wegrijden thuis. Wat reisbeelden onderweg. Enzovoort.
Vergeet ook niet de handleiding bij de camera mee te nemen op vakantie. Zo kunt u hem altijd nog raadplegen als dat nodig mocht zijn. En dat is vaker dan u denkt.
In deel 2 leest u waar u op moet letten bij het filmen zelf.