De toerismeindustrie is de grootste industrie ter wereld, maar het aandeel van Zuid-Afrika is daarin minder dan 5%. De plaatselijke bewoners vinden het hoog tijd om Zuid-Afrika als toeristisch gebied op de kaart te zetten, en zo te profiteren van nieuwe banen, inkomsten en investeringen. Wij hebben voor u op een rijte gezet hoe u de plaatselijke bevolking het beste kunt ondersteunen!
Als het toerisme in een land toeneemt heeft dat zowel voor- als nadelen. Voordelen zijn onder andere: meer banen, opbrengsten voor de bevolking en investeringen in de infrastructuur - de keerzijde is echter een negatieve invloed op het milieu en slechte arbeidsomstandigheden voor de bevolking (soms zelfs kinderarbeid) en door slechte werkomstandigheden en lage lonen. Wiens schuld is dat? Meestal wijzen alle betrokken partijen naar elkaar, en de bevolking is de dupe.
Daarom is het belangrijk dat de toerismeindustrie zelf verantwoordelijk omgaat met het land en haar bevolking. Verantwoord toerisme, met behulp van organisaties als Fair Trade, helpt om een land te ontwikkelen door economische, milieu- en sociale aspecten goed te balanceren. Wereldwijd groeit de interesse in verantwoord toerisme de laatste jaren explosief.
Geschiedenis van Fair Trade
Fair Trade vindt zijn oorsprong in de jaren 50, toen het zgn. 'Goodwill selling' in Amerika opkwam - kerken verkochten producten met de bedoeling geld in te zamelen voor arme landen. De Wereldwinkel, die op den duur Fair Trade producten ging verkopen, kwam vanaf 1959 wereldwijd in opkomst: in 1969 werd de eerste wereldwinkel van Europa geopend in Breukelen.
Het eerste Fair Trade label ontstond op verzoek van koffieboeren in Mexico, met als achterliggende gedachte ''geen ontwikkelingshulp, maar eerlijke prijzen!'' In samenwerking met de boeren ontstond zo het inmiddels welbekende Nederlandse Max Havelaar label in 1988. Inmiddels zijn er fairtrade-keurmerken uit 23 landen, aangesloten bij een autonome en onafhankelijke wereldwijde koepelorganisatie, FLO-eV (Fairtrade Labelling Organizations International). Op dit moment is deze organisatie actief in 80 arme landen, en profiteren zo'n 7 miljoen mensen (boeren, arbeiders en hun families) van het Fair Trade systeem.
Fair Trade in Zuid-Afrika
Voorafgaand aan de democratische verkiezingen van 1994, golden er zware sancties tegen het land. Na afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika kwam de handel goed op gang, maar hier profiteerde met name de rijke, blanke boeren van, die de commerciële agrarische sector stevig onder controle hadden. Na verloop van tijd werd onderzocht of Zuid-Afrika kon toetreden tot het Fair Trade systeem. Uiteindelijk leidde dit tot certificering van kleine, samenwerkende groepjes boeren als Fair Trade producenten.
Op dit moment is Zuid-Afrika 's werelds grootste exporteur van Fair Trade producten zoals fruit, thee en wijn. Fair Trade heeft ook geholpen met het hervormen en teruggeven van land aan Zuid-Afrikanen, waardoor ook zwarte Afrikaanse boeren die door de apartheid een achterstand opliepen, kunnen profiteren van het Fair Trade systeem. Hierbij is het vooral belangrijk dat ook de mensen die op de boerderij werken, deels zelf eigenaar zijn van de boerderij en dus profiteren van de opbrengsten. Hierbij wordt een quotum van 25% zwarte inwoners als eigenaar vastgesteld om te voldoen aan de certificatie.
Voor meer informatie over Fair Trade in Zuid-Afrika, bezoek www.fairtrade.org.za
Fietsen in Soweto
De Soweto Fair Tourism Tour van Moratiwa Tours is een 5 uur durende toer door Soweto, waarbij verschillende buurtprojecten en cultureel erfgoed worden bezocht. Daarbij kan men ook een stuk fietsen dankzij Lebo's Soweto Bicycle Tours. (een gecertificeerd bedrijf)
Tijdens deze tocht komen bezoekers langs populaire atteacties als de bekende Vilakazi straat, waar de huizen van ex-President Nelson Mandela en de bisschop Desmond Tutu staan. Men bezoekt ook het Hector Pietersen museum, een kinderopvangcentrum en het Handiworx Project (handwerk) of het Soweto Green winkelcentrum.
Het gebruik van fietsen in plaats van auto's zorgt uiteraard voor een beperking van CO2 uitstoot, wat weer een positief effect heeft op het milieu en de leefbaarheid van de omgeving. Moratiwa Tours is ook actief betrokken bij buurtprojecten, zoals het zorgen dat de bewoners genoeg kleding hebben. Tijdens deze toer krijgt u ook de gelegenheid om het plaatstelijke voedsel en zelfgebrouwen drankjes te proeven!
Tips
De volgende websites kunnen u helpen om tijdens uw reizen het maximale te doen om de bevolking mee te laten profiteren van uw bezoek!
NB. Deze websites zijn in het Engels.
1. Introductie: Zuid-Afrika
www.lonelyplanet.com/south-africa
2. Zuid-Afrikaanse safari voor beginners: 7 tips
www.lonelyplanet.com/south-africa/travel-tips-and-articles/76934
3. Praktische informatie
www.lonelyplanet.com/south-africa/practical-information/money-costs
4. Vraag naar de Groene Certificatie
www.rainforest-alliance.org/green-living/marketplace
5. Tips voor verantwoord toerisme
www.responsibletravel.com/Copy/Copy101891.htm
- www.fairtourismsa.org.za