Column: Teveel vrije tijd kost geld!

Niemand kan er nog omheen: het is crisis. Ook in mijn eigen omgeving hoor ik steeds meer over mensen die ontslagen worden door hun werkgever. Daar kan het slachtoffer niets aan doen, en het is bijzonder naar. Emotioneel, omdat het vaak toch een (onterecht) gevoel van waardeloosheid geeft. En natuurlijk financieel. Met een WW-uitkering loopt het inkomen direct flink terug – en voor mensen met hogere inkomens nog veel meer. Bovendien is die uitkering eindig.

Hoe overleeft u zo’n periode van werkloosheid? Solliciteren, dat spreekt voor zich. Besparen is ook een logische actie: de uitgaven terugschroeven om ervoor te zorgen dat u nog steeds wel uitkomt met uw inkomen. Dat doet u door overzicht te creëren: eerst uitzoeken wat er binnenkomt en wat er normaal gesproken uitgaat. Matcht dat niet, dan is het zaak om uw uitgaven goed te analyseren. Wat kan minder? Daarop onderneemt u direct actie: abonnementen opzeggen, boodschappenbudget instellen, onnodige verzekeringen beëindigen.

Nu hebben wij hier thuis ook te maken gehad met een werkloze periode. Wat mij opviel is dat het minder uitgeven dan behoorlijk wat moeite kost. Goedkopere keuzes maken bij de boodschappen was het probleem niet. In mijn ogen zat de crux in het overschot aan tijd.

De dag doorkomen
Wie geen werk heeft moet de dag maar zien door te komen. De hele dag solliciteren is onmogelijk, dus waar wordt de rest van de tijd aan besteed? Eindelijk de tijd om eens lekker door de stad te wandelen. Fijn te surfen op internet. Rustig de reclamefolders door te nemen. Met als gevolg dat u opeens allerlei dingen tegenkomt waarvan u denkt dat u ze nodig heeft. Of die u gewoon móet kopen. En ach, het is een nare periode, u heeft wel een cadeautje voor uzelf verdiend, toch?

Voordat u het weet ontaardt werkloos zijn in veel méér uitgeven dan voorheen. Niet omdat u al die aankopen echt nodig heeft. Toen u fulltime werkte had u geen tijd om te shoppen en kwam de behoefte aan die spullen ook niet in u op. Nu wel, alleen heeft u er nu helemaal geen geld voor. Alleen is ons brein heel goed in het bedenken van redenen waarom we tóch mogen kopen.

Wat te doen?
Mijn advies: zorg dat u flink bezig blijft in een periode zonder betaald werk. Wat dacht u van vrijwilligerswerk? Er zijn talloze organisaties die staan te springen om uw uren. Dat betekent lang niet altijd dat u zich dan voor een langere periode moet binden. Dat wilt u niet, gezien de nieuwe baan waar u voor gaat.

Voor een organisatie die draait op vrijwilligers is ieder uurtje inzet er één. U maakt zich nuttig, wordt gewaardeerd en houdt een actief leven. Bovendien komt vrijwilligersinzet goed over in sollicitaties, én u heeft niet zoveel tijd om geld uit te geven. Everybody wins!

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl