Column: We zouden nu beter moeten weten

Als ik om mij heen kijk naar waar mensen hun geld aan uitgeven kan ik me blijven verbazen. Mensen die volgens eigen zeggen altijd geld tekort komen, die opeens wel met weer een nieuw apparaat op de proppen komen. En dan bedoel ik geen nieuwe wasmachine of koelkast. Nee, een spelcomputer, of een tablet, of een smartphone. Of ik hoor ze over een uitje naar de Efteling, een bezoek aan een popconcert. Of ze hebben een heel kudde huisdieren.

Ieder z’n ding
Voorop staat natuurlijk: ieder z’n ding. Iedereen geeft zijn geld uit aan die dingen die voor hem belangrijk zijn. Merkkleding vind ik persoonlijk volkomen onbelangrijk. Dat maakt het voor mij moeilijk te begrijpen dat mensen die minder te besteden hebben dan ik daar veel geld aan uitgeven. Kennelijk is het ze dat waard.

Vragen om problemen
Niets aan de hand, zolang je uitkomt met je geld. En met uitkomen bedoel ik dan dat je ook elke maand wat reserveert. Leven zonder enige financiële reserve is vragen om problemen. Elke onverwachte uitgave is dan een enorme zorgenbron.

Nee, ik beweer niet dat iedereen de ruimte heeft om te reserveren. In de schuldsanering heb je die ruimte niet. Logisch: de ruimte die enigszins over is moet dan benut worden om de schulden af te lossen. Een soort van reserveren achteraf zeg maar. Deze mensen hebben als het goed is ook helemaal geen financiële ruimte voor nieuwe spelcomputers, Efteling-uitjes of een huis vol dieren. Zo wel, dan gaat er iets in het schuldsaneringstraject niet goed.

Reserveren als prioriteit
Tot een paar jaar geleden wisten velen niet beter dan lekker uitgeven wat je binnenkrijgt. De bomen groeiden tot in de hemel, er waren relatief weinig mensen met financiële problemen en werk was er ook altijd wel. Dus waarom reserveren?

Op dit moment zien we steeds grotere aantallen mensen in de schuldsanering en bij de Voedselbanken. Dus nu zouden we beter moeten weten. Kritischer zijn op onze uitgaven en echte prioriteiten stellen. Met het reserveren van geld als één van die prioriteiten. Véél belangrijker dan die spelcomputer.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl