U wilt profiteren van stijgende beurskoersen, maar u belegt liefst zo veilig mogelijk. Zekerheid bestaat niet op de beurs, maar u kunt het risico minimaliseren. Denk eens aan een garantiefonds.
Kanttekening: de rente op spaargelden is nu wel erg laag. Als dat de komende jaren zo blijft, is de kans dat u met een garantieproduct beter scoort hoger. Maar let op: als de aanbieder van het garantieproduct of een daaraan gelieerde partij failliet gaat is de garantie niets waard. Dat was het geval bij een aantal producten van Wijs & Van Oostveen, met obligaties van het failliete Lehman Brothers als onderliggende waarde.
Een laatste waarschuwing: in het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst! Beleggingsfondsen die eerder hoog scoorden, zoals Fortis Obam, hoeven dat niet noodzakelijkerwijs in de toekomst ook te doen.
Duitse staatsobligaties
De kans dat Duitsland of Nederland het geld niet terugbetalen, wordt ingeschat op nul, of nihil. Daarom hoeven de Duitse en de Nederlandse overheid niet veel rente te vergoeden, zo’n 2,5 procent. Sterker nog: beleggers vluchten in deze obligaties, tegen bijna elke prijs, lijkt het haast wel. Als gevolg daarvan is het ren-dement heel laag. Behalve uit rente kan de opbrengst van obligaties ook uit koerswinst bestaan, of koersverlies. Dat laatste hoeft niet erg te zijn, maar als u toch wat rendement wilt maken, zit u wel langdurig aan een tienjarige obligatie vast. Als de inflatie flink oploopt, zit u hier niet jofel.AEX-sparen
Houdt u niet van risico, maar wilt u toch een beetje doen alsof u belegt? Dan kan de AEX-spaarrekening van ABN Amro een optie zijn. Hoeveel rente u krijgt, hangt af van de ontwikkeling van de AEX-index. Uw inleg is voor 100 procent gegarandeerd, maar het maximale rendement in zes maanden is 2,5 procent.Dat gaat zo: u stort op 1 januari een bepaald bedrag, de AEX-index staat op 300 punten. Als de Nederlandse hoofdindex zes maanden later op 330 punten staat, krijgt u de maximale 5 procent op jaarbasis, 2,5 procent dus.
Datzelfde geldt als de index opeens enorm gaat stijgen; uw jaarrendement blijft gemaximeerd op 5 procent. Staat de AEX-index na die zes maanden op 309 punten, een stijging van 3 procent, dan krijgt u 1,5 procent. Blijft de AEX gelijk of daalt de index, dan krijgt u niets.
Dat laatste scenario voltrok zich van 1 januari 2006 tot 1 december 2009 22 keer. De maximale rente werd in achttien maanden uitgekeerd. Een rente tussen 0 procent en het maximum werd acht keer gerealiseerd.
Er blijft bij de AEX-spaarrekening toch nog een (klein) risico: een faillissement van ABN Amro. Maar die kans is klein, omdat ABN Amro tegenwoordig een ‘staatsbank’ is.
Toch maar sparen?
Op een spaarrekening zonder voorwaarden krijgt u nu nog nauwelijks 2,5 procent, een paar jaar geleden aanzienlijk meer. Die 2,5 procent is nauwelijks voldoende om de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent (boven de vrijstelling) en de inflatie goed te maken. Overigens is de spaarrente in Nederland altijd nog een stuk hoger dan in Duitsland of België.Op een spaardeposito krijgt u meer rente, 4 tot 4,5 procent. Maar dan staat het geld langer vast, vijf tot tien jaar. Zet nooit meer dan €100.000 op één bank, want dat is (voorlopig) het maximaal door het deposito-garantiestelsel gegarandeerde bedrag.
Als Europese overheden en centrale banken die garantie niet meer overeind houden, bijvoorbeeld omdat ze drastisch moeten bezuinigen, dan kan het garantiebedrag weleens verlaagd worden, in het uiterste geval zelfs afgeschaft. Als u uw geld dan tien jaar vast hebt gezet bij een niet al te solide bank, bent u niet blij. Als u dus meer rente wilt en bereid bent uw geld vast te zetten, lijkt het verstandiger om €50.000 (per bank) te kiezen. ABN Amro en Fortis zijn nu ‘staatsbanken’, die gaan niet failliet. Maar die situatie blijft niet eeuwig voortduren.
In een ouwe sok?
U kunt uw geld natuurlijk ook thuis in een ouwe sok stoppen. Lekker tastbaar en zo veilig als een huis. Dat is dus nog de vraag. Natuurlijk kan uw huis afbranden, of u kunt vergeten waar u uw geld hebt verstopt (echt, dat gebeurt!). Maar het is ook denkbaar dat de inflatie een flinke hap neemt uit uw spaarcentjes.
Pessimisten zoals Marc Faber, uitgever van het ‘Gloom, Boom & Doom Report’, vrezen zelfs dat papiergeld op termijn helemaal niets meer waard is. Dat zou komen doordat overheden de geldhoeveelheid sterk zullen verhogen om hun schulden te dekken. Het gevolg: torenhoge inflatie, dik in de dubbele cijfers. Faber vindt dat mensen dan (of eigenlijk liever nu) moeten beleggen in goud en zilver. Faber is niet de eerste de beste: hij adviseerde beleggers op 9 maart 2009 weer in Amerikaanse aandelen te stappen; de brede Amerikaanse S&P index won tot april 2010 70 procent.
Faber krijgt wel wat steun voor zijn ‘inflatietheorie’. Maar de meeste economen houden voorlopig rekening met een lage economische groei in de westerse landen en een lage inflatie.