De taal der geuren

Een lekker luchtje zorgt ervoor dat we ontspannen of juist meer energie krijgen. Het bepaalt zelfs of iemand verliefd op u wordt. Een parfum dat bij u past, is daarom wel een zoektocht waard.

Onze neus is een heel belangrijk zintuig, eigenlijk al vanaf de geboorte. Een pasgeboren baby herkent zijn moeder onmiddellijk aan haar geur en voelt zich daardoor veilig. Ons reukvermogen waarschuwt ons ook voor gevaar, bijvoorbeeld wanneer je een gaslucht ruikt. Het is dus heel handig dat onze neus zo’n gevoelig zintuig is, zelfs wel tienduizend keer gevoeliger dan onze smaak. Ons reukvermogen hebben we te danken aan miljoenen geurreceptoren die in de neusholte zitten. Die vangen een geur op en sturen hem naar de hersenen.

Heerlijk of ronduit smerig

Hoewel onze neus een krachtig zintuig is, komen we bij de omschrijving van een geur niet verder dan bloemig, fris, kruidig of oriëntaals. Hoe een geur echt ruikt, laat zich niet omschrijven. Beelden kun je vastleggen of omschrijven in kleur en vorm, geluid is te meten in decibellen en smaak kunnen we definiëren met zoet, zout, bitter of zuur. Maar een parfum echt beschrijven, lukt niet. Ook omdat iedereen een geur anders ervaart. Wat de één een verrukkelijk parfum vindt, vindt de ander ronduit vies.

Luchtjesscheppers

Het componeren van een parfum is een ware kunst. ‘Neuzen’ zijn eindeloos in de weer met allerlei geurcomponenten, die ze net zo lang combineren totdat de gewenste geur er is. Soms met succes – dan wordt zo’n geur een klassieker – maar vaak sterft een parfum weer een stille dood. Eén van de beroemdste ‘neuzen’ is Jacques Polge, die de geuren voor Chanel creëert.

Keuren, dan geuren

Hoe vindt u een parfum dat bij u past? Omdat het onmogelijk is om een geur te beschrijven, zit er niets anders op dan hem uit te proberen. Elke parfumeriezaak heeft testers van al die parfums. Het beste moment om een geur te testen, is aan het einde van de dag. Het schijnt dat we dan beter ruiken dan ’s morgens. Probeer per keer niet meer dan drie geuren uit. Door meer geuren raakt de neus ‘in de war’. Zit uw favoriete geur er niet bij, dan zit er niets anders op dan het de volgende dag opnieuw te proberen.

Breng een geur op uw huid aan en niet op een geurstrookje. Door de warmte van de huid komt het parfum beter tot ontplooiing en ruikt u de verschillende lagen van het parfum. De plekjes waar de huid het warmst is, zoals de pols, de hals, maar ook de slapen en het decolleté, zijn het meest geschikt voor parfumering.

Als een vingerafdruk

Een geur ruikt bij iedereen anders. Het parfum van uw vriendin dat u zo lekker vindt ruiken bij haar, kan bij u heel anders uitpakken. Dat komt doordat elke huid anders ruikt. Uw eigen geur is als een vingerafdruk: uniek. Ook de zuurgraad van de huid speelt een rol bij de ontplooiing van een parfum. Een vette huid heeft een andere zuurgraad dan een droge huid. In theorie zou het kunnen dat een parfum nu iets anders bij u ruikt dan vroeger, omdat uw huid in de loop der jaren droger is geworden.

Vloeken

Er wordt wel beweerd dat geuren kunnen vloeken. Een beetje overdreven, want door een ander geparfumeerde bodylotion gaat uw parfum echt niet vies ruiken. Maar producten met hetzelfde parfum kunnen de geur wel versterken. Layering (stapelen) heet dat in vaktermen. Gebruikt u een eau de toilette, bodylotion en deodorant uit dezelfde geurlijn, dan hebt u het meeste profijt van het parfum. Mannen die graag een eau de toilette gebruiken, kunnen het beste kiezen voor een ongeparfumeerde aftershavebalsem.

Bent u op zoek naar een lekker luchtje? Hier vindt u enkele voorbeelden!

Lees ook:

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine