Bij winterse dagen horen stoof- en ovengerechten. Heerlijk met bijvoorbeeld wild konijn (maar tam kan ook).
Rond kerst bieden poeliers (en steeds meer supermarkten) konijn aan. Het vlees van tam konijn lijkt op dat van kip, maar is steviger van structuur en heeft meer smaak. Wild konijn smaakt nog uitgesprokener. Deze feestelijke recepten voor vier personen kunnen met beide worden bereid. Let op: wild konijn wordt snel droog. Leg daarom wat plakjes spek op het vlees en bereid het bij voorkeur in een gesloten pan.
Konijn met pruimen
Bereidingstijd: 105 minuten.
• 4 sjalotten • 4 konijnenbouten • verse peper, zout • 25 g boter • 2 el olijfolie • 50 g magere spekreepjes • 100 ml witte wijn • 2 dl kippenbouillon (van een blokje) • 150 g gedroogde pruimen zonder pit• 125 ml slagroom • 1 el Franse mosterd
Dep de bouten droog, bestrooi ze met peper en zout. Snipper de ui. Verhit boter en olie, braad de bouten rondom aan. Bak ui en spek 5 minuten mee op halfhoog vuur. Schenk de wijn en bouillon langs de rand van de pan en stoof in 1 tot 1½ uur gaar. Voeg een half uur voor het eind de pruimen toe en laat alles stoven met het deksel op de pan. Neem dan bouten en pruimen eruit en hou ze warm. Voeg slagroom toe aan het bakvet en laat iets inkoken. Breng op smaak met mosterd, peper en zout en schenk over de bouten. Lekker met puree en zuurkool.
Per persoon: 535 kcal, 33 g eiwit, 36 g vet (waarvan 16 g verzadigd), 20 g koolhydraten, 7 g voedingsvezel.
Konijn met cognac
Bereidingstijd: 120 minuten.
• 2 rode uien • 1 teen knoflook • 4 konijnenbouten • 2 eetlepels olijfolie • 25 g roomboter voor bakken en braden • verse peper, zout • 2 laurierblaadjes • 2 takjes tijm • 1 dl cognac • 2 dl wildfond
Verwarm de oven (180 °C), snij uien en knoflook in dunne partjes. Dep de bouten droog, bestrooi ze met peper en zout. Verhit olie en boter in een braadslede en braad ze rondom bruin aan. Voeg ui, knoflook, laurier en tijm toe, bak 5 minuten mee. Blus af met de cognac en breng alles aan de kook. Voeg de fond toe. Dek de braadslede af met aluminiumfolie en laat de bouten in ca. 90 minuten gaar stoven in de oven. Neem 15 minuten van tevoren de folie weg en verhoog de temperatuur tot 225 °C. Lepel wat braadvet over de bouten en laat ze bruin kleuren. Neem ze uit de braadslede, serveer met de gezeefde jus. Lekker met aardappelkroketjes en rode kool met cranberry’s.
Per persoon: 350 kcal, 30 g eiwit, 21 g vet (waarvan 9 g verzadigd),
3 g koolhydraten, 1 g voedingsvezel.
Konijnenragout (voorgerecht)
Bereidingstijd: 120 minuten.
• 1 ui • 1 teen knoflook • 1 sinaasappel • 20 g blanke amandelen • 2 konijnenbouten • versgemalen peper, zout • 1½ el olijfolie • ½ el fijngesneden rozemarijn + 4 toefjes • 4 el crème fraîche • 1 bosuitje • 4 plakjes bladerdeeg • 1 ei • 4 ovenschaaltjes
Snipper ui en knoflook. Boen de sinaasappel schoon, rasp het oranje van de schil en pers de vrucht uit. Rooster de amandelen in een droge koekenpan lichtbruin en schud ze op keukenpapier. Dep de bouten droog, bestrooi ze met peper en zout. Braad ze rondom aan in de olie, bak ui en knoflook 5 minuten mee. Voeg sinaasappelsap, 1 dl heet water, rozemarijn en peper en zout toe. Stoof het vlees in 1-1½ uur gaar. Snij de bosui in ringetjes. Verwarm de oven (210 °C). Neem de bouten uit de pan en pluk het vlees eraf. Laat het braadvocht met de crème fraîche iets inkoken. Snij met een bot mes de bladerdeeg in (niet door) zodat er ruitjes ontstaan. Schep het vlees door de saus en doe alles in de schaaltjes. Verdeel rasp, bosui en toefjes rozemarijn erover. Bestrijk schaalranden en plakjes bladerdeeg met losgeklopt ei. Plak het deeg goed op de randen vast en knip het bij. Zet in de oven en laat het deeg in ca. 15 minuten mooi bruin bakken. Serveer direct.
Per persoon: 420 kcal, 20 g eiwit, 28 g vet (11 g verzadigd), 22 g koolhydraten, 3 g voedingsvezel.
Welke wijn rijmt op konijn? De tip van Harold Hamersma!
In december kunnen we de kersthit van Youp van ’t Hek weer op de radio horen: Flappie, waarin de cabaretier het lot van zijn konijn bezingt. Het diertje dat hij in zijn jeugd zo vertroetelde, maar waarmee zijn vader heel andere plannen had. Zou de oude Van ’t Hek ’t ook klassiek hebben bereid, met pruimen? En wat zou hij erbij geschonken hebben? De Van ’t Hekken lijken mij wel een familie die toen al een wijnkelder had. Waarin vast ook de klassieke wijnen uit Bordeaux te vinden waren.
Dat kwam bijzonder goed uit, want met rood uit deze contreien wordt Flappie helemaal happy. Schenk bijvoorbeeld Château Carmenère 2011. Een mooie maar ook betaalbare médoc. Elegant, romig en vol gezonde zwarte bessen en bramen. Je zou er bijna zelf een konijn voor gaan kopen. Wij hebben er overigens al eentje: een oude knuffel van mijn dochter. Alleen is van dat konijn de uiterste consumptiedatum wel verstreken. Want inmiddels is mijn dochter al ruim een jaar het huis uit.
Meer recepten
We hebben op PlusOnline nog veel meer recepten. Bijvoorbeeld voor ovenschotels, kipgerechten, en ook receptengidsjes voor de feestdagen: versie 2012 en versie 2013.
- Plus Magazine