Bij een echtscheiding hebben niet alleen beide partners en eventuele kinderen belang bij een goede regeling. Dat geldt ook voor de hond, zo blijkt uit een recente uitspraak van de rechtbank in Roermond.
Een echtpaar is ruim twee jaar getrouwd geweest. Bezittingen en schulden worden netjes fifty-fifty verdeeld en de man krijgt de twee honden die hij al had voordat hij in het huwelijksbootje stapte. Bij de derde hond ligt dat anders. Dit dier maakt deel uit van de gemeenschap van goederen, en het heeft daarmee twee baasjes. Beide echtgenoten willen het dier graag hebben, omdat ze beiden een emotionele band met het dier voelen.
Goede verzorging
De rechter vindt dat er ook rekening gehouden moet worden met het belang van de hond. Het dier verblijft al ruim anderhalf jaar bij de ouders van de vrouw, waar hij goed wordt verzorgd. De ouders hebben verstand van het ras, hebben voldoende geld voor de (medische) verzorging en de vrouw verblijft bij haar ouders, zodat zij dagelijks contact heeft met de hond. Bij de man ligt dat lastiger, omdat zijn woning te klein is voor de hond. Het dier zou dan bij iemand anders terecht komen. De rechter oordeelt dat het belang van de hond en de vrouw zwaarder weegt dan het belang van de man. De hond gaat naar de vrouw, die de helft van de waarde aan haar ex moet vergoeden.
Bron: www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=CA0058
- geldenrecht.nl