Emigreren en inkomen

Wie naar het buitenland vertrekt, gaat dus ook in het nieuwe thuisland wonen, eten en leven. En daar is geld voor nodig. In dit artikel leest u hoe u aan inkomen kunt komen en welke regels en voorschriften daarvoor gelden.

Welke regels en voorschriften er zijn om in een land te mogen werken of een bedrijf te beginnen zijn per land verschillend. U kunt daarvoor het beste informatie opvragen bij de ambassade of het consulaat van het land waar u heen wilt.

Heeft u een uitkering? Dan maakt de uitkerende instantie een verschil tussen in het buitenland wonen of in het buitenland verblijven. In het algemeen geldt dat een periode langer dan een jaar gezien wordt als ‘wonen’, en een periode korter dan een jaar als ‘verblijf’. Voor de precieze regels: kijk op de website van UWV.

Gaat u emigreren en heeft u een uitkering volgens:

  • de Algemene Ouderdomswet (AOW);
  • de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO);
  • de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ);
  • de Wet Werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA); 
  • de Algemene nabestaandenwet (ANW); 
  • de Algemene Kinderbijslagwet (AKW); 
  • de Ziektewet (ZW),

dan moet u rekening houden met de Wet beperking export uitkeringen (Wet BEU). Dat betekent dat u uw uitkering mee kunt nemen naar bepaalde landen onder bepaalde voorwaarden. Hierover zijn door Nederland met een aantal landen afspraken gemaakt die zijn vastgelegd in een handhavingsverdrag. De afspraken zijn voor elk land en elke uitkering weer anders. Voor meer informatie: kijk op de website van UWV.

Er gelden andere regels voor een uitkering op basis van de Toeslagenwet, de Werkloosheidswet, de Wajong en de Wet werk en bijstand. Deze uitkeringen kunt u in principe niet ontvangen in het buitenland.

AOW

U bouwt AOW op per jaar dat u verzekerd bent geweest. U bent niet verzekerd voor de AOW wanneer u buiten Nederland heeft gewoond of gewerkt. In dat geval wordt de uiteindelijke AOW-uitkering voor elk jaar dat u in het buitenland was met 2% gekort. Krijgt u nog geen AOW, dan kunt u deze korting vermijden door vrijwillig premie te betalen.

AOW-gat

Bent u geboren op of ná 01-01-1950, dan kunt u te maken krijgen met een AOW-pensioengat te maken krijgen. Dit komt omdat voor mensen die na 01-01-2015 de leeftijd van 65 jaar bereiken, de partnertoeslag is afgeschaft. Zeker wanneer de partner jonger is en niet werkt kan dit ‘gat’ behoorlijk groot zijn. Het is mogelijk om u te verzekeren tegen dit AOW-gat. Kijk voor informatie over AOW in het buitenland op de website van de overheid.

Werken

Een werkvergunning of visum is niet nodig voor verhuizing naar landen binnen de Europese Unie, inclusief Noorwegen, Zwitserland en IJsland. Daarbuiten vaak wel. Vindt u een baan in uw emigratieland, zorg dan voor een goede arbeidsovereenkomst of werkgeversverklaring.

Pensioen

Soms kan een pensioen al eerder dan het 65e jaar uitgekeerd worden. Vaak heeft dit wel fiscale consequenties. Neem contact op met uw pensioensfonds om het één en ander door te spreken.

Eigen bedrijf

Wie in het buitenland een eigen bedrijf wil starten, moet zich goed oriënteren op de mogelijkheden en de onmogelijkheden in het emigratieland. Eigen bedrijf startpagina helpt u alvast op weg. Soms is het mogelijk om subsidie te krijgen bij het opzetten van een onderneming in het buitenland. Op internet vindt u veel adviesbureaus en consultants die zich daarin gespecialiseerd hebben. Natuurlijk kunt u ook informatie inwinnen bij de betreffende ambassades of consulaten.

Hebt u een bedrijf in Nederland en wilt u dit voortzetten in of vanuit het buitenland? Vraag dan advies bij de Kamer van Koophandel waar u bent ingeschreven.

Nuttige websites