Erftaks bij inwonende ouders

Onlangs werd bekend dat kinderen die het huis van hun ouders kopen en met hen die woning delen, na het overlijden van de ouders soms tienduizenden euro’s aan erfbelasting moeten betalen. De plannen zorgen voor veel onrust bij ouderen, zo meldt Plus Magazine.

Plus Magazine heeft inmiddels tientallen telefoontjes en e-mails ontvangen van verontruste senioren die zich afvragen wat deze maatregel gaat kosten. Wat is er aan de hand?

Door de nieuwe Successiewet die begin 2010 is ingegaan moeten kinderen die de woning van hun ouders hebben gekocht en met hen samen de woning bewonen na het overlijden van de ouders alsnog veel erfbelasting betalen. De erfbelasting is verschuldigd over het waardeverschil tussen de waarde bij koop en waarde bij overlijden. Ook al hebben de ouders het vruchtgebruik gekregen bij verkoop, de nieuwe wet stelt toch dat de ouders jaarlijks een huur van 6 procent van de waarde van de woning moeten betalen. Doen ze dat niet dan is er erfbelasting verschuldigd.

CDA Tweede Kamerlid Omtzigt heeft van deze situatie kennis genomen na de ontvangst van een petitie die twee notarissen uit Dinkelland hem aanboden. Het Kamerlid heeft vervolgens vragen gesteld aan de staatssecretaris van Financiën waarin hij vraagt de Successiewet aan te passen. De huur die kinderen aan hun inwonende ouders moeten vragen moet redelijk zijn en op zijn minst in lijn met de bepalingen van de huurprijzenwet.

Terugdraaien van vruchtgebruik is duur, want de ouders moeten het bloot eigendom van de kinderen terugkopen en dat is vooral op hogere leeftijd kostbaar. Bovendien moet het tenminste 180 dagen voor het overlijden gebeurt zijn anders maakt de constructie nog steeds deel uit van de erfenis.

Naheffing van erfbelasting bij vruchtgebruik is al aan de orde sinds de invoering in 1964. Over de waardestijging, ontstaan tussen verkoop en moment van overlijden moet erfbelasting worden betaald. Op het waardestijging mag jaarlijks 6 procent rente over de waarde van het bloot eigendom  in mindering worden gebracht.
Of de staatssecretaris de wet wil aanpassen om deze onredelijke situatie uit de wereld te helpen is afwachten, dat de (woeker)huurcomponent geschrapt wordt lijkt verdedigbaar.

Bron 
  • geldenrecht.nl