Extra geld voor de vakantie, wat doet u ermee?

Er gaat gelukkig iets meer vakantiegeld naar de vakantie dan naar schulden. Zit de economie dan echt weer in de lift?

Tegen de tijd dat het vakantiegeld bijna uitbetaald gaat worden, is het inmiddels traditie dat onderzocht wordt wat de mensen met dat geld gaan doen. De uitkomst van dat onderzoek zegt iets over de financiële gesteldheid van de Nederlandse huishoudens. En daarmee lijkt het beter te gaan dan de afgelopen jaren.

Zo werd vorig jaar maar 45% van het vakantiegeld echt besteed aan vakanties. Andere bestedingsdoelen waren het wegwerken van schulden, en het creëren van een buffer voor slechte tijden. Of het geld wordt gestald op een spaarrekening met een specifiek spaardoel.

Verschillende partijen houden zich bezig met het onderzoeken van de besteding van het vakantiegeld. De jaarlijkse vakantiegeldenquête van het Nibud is nog niet gepubliceerd, maar ING Bank en MoneYou hebben wel onderzoek gedaan onder hun klanten. Bij de klanten van ING zegt 59% het geld echt aan vakantie te gaan besteden, bij MoneYou bleef dat steken op 50%, een artikel in BN De Stem spreekt van ‘ruim 60%’. Wat het exact dan ook is – de tendens lijkt duidelijk dat we weer geld steken in vakantie. Eén van de uitkomsten uit het onderzoek van MoneYou is dat meer dan de helft zelfs stelt niet genoeg vakantiegeld te krijgen om de vakantie te betalen. Zij nemen geld op van de spaarrekening of betaalrekening.

De belangrijkste bestemmingen voor het vakantiegeld zijn volgens het onderzoek van MoneYou:

1. Vakantie (50%)
2. Sparen of beleggen (21%)
3. Grote uitgaven (20%)
4. Aflossing schuld (16%)
5. Houdt het achter de hand (16%)

ING heeft aandacht besteed aan de gevolgen als het vakantiegeld zou worden afgeschaft. Dat zou voor de meesten betekenen dat de vakantieplannen aangepast zouden worden: goedkoper op vakantie, of minder vaak. Eén op de zeven Nederlanders zou dan helemaal niet meer op vakantie gaan. Gelukkig is het afschaffen van het vakantiegeld niet aan de orde. Velen gebruiken het immers nog steeds voor andere bestedingsdoelen, en zouden in financiële problemen kunnen komen zonder deze jaarlijkse extra betaling van de werkgever.
Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht