Hardlopen met een virtuele coach

Persoonlijk advies krijgen tijdens het hardlopen? Daar hoeft u niet speciaal iemand voor in te huren; het kan met de elektronische coach.

Apple en Nike hebben daarvoor een methode ontwikkeld: het Nike+ iPod-systeem (zie: www.apple.com/nl/ipod/nike). Hierbij wordt gebruikgemaakt van een iPod nano of iPod touch van Apple, een paar Nike+ schoenen en een Nike+ SportKit. Een sensor in de zool van een Nike+ schoen staat in verbinding met een ontvangertje in de iPod. Tijdens het hardlopen hoort u hoe ver, hoe lang en hoe hard u hebt gelopen, hoeveel calorieën u hebt verbrand en of u een persoonlijk record hebt gehaald. Tussendoor kunt u naar muziek luisteren.

Een (muziekloos) alternatief is de Nike+ SportBand: in plaats van een iPod gebruikt u dan een polsband die alle gegevens registreert en waarop u tempo, afstand, tijd en calorieverbruik kunt aflezen.

Hardlopen met Nike+ begint met uzelf registreren op de site www.nikeplus.com (Engelstalig). Daar downloadt u een trainingsprogramma op uw iPod of pc, stelt u uw trainingsdoel vast en voert u uw gegevens na het hardlopen in voor een analyse. Per e-mail ontvangt u persoonlijke adviezen.

Een andere mogelijkheid om met een virtuele coach te trainen is miCoach, een initiatief van Samsung en Adidas: hardlopen met een mobieltje.
miCoach is een combinatie van een mobieltje en een borstband die de hartslag meet, plus eventueel een stappenteller. Hierbij is het dus niet nodig vooraf bestanden te downloaden.

Tijdens het trainen hoort u via uw ­mobieltje of uw prestaties aansluiten bij uw persoonlijke doel en trainingsschema, en krijgt u gerichte adviezen. Tussendoor kunt u naar muziek luisteren. Via usb of bluetooth zet u de ­gegevens over op de miCoach-site www.micoach.com (Engelstalig).

Is een (sport)-keuring nodig?
Als u nog niet eerder hebt hardgelopen of gesport, is het wel raadzaam. Met een sportmedisch onderzoek kunnen gebreken in het hart- en vaatstelsel, spieren en gewrichten aan het licht komen.

Kan ik blessures verwachten?

Hardlopen is een belastende vorm van bewegen. Veruit de meeste blessures liggen onder de knie. Vooral de achillespees is kwetsbaar. Beginnende hardlopers hebben vaak te maken met scheenbeenblessures. Veel van deze overbelastingblessures zijn te voorkomen door het asfalt zoveel mogelijk te mijden en op een zachte ondergrond (bos, zandweg) te lopen. Ook is het belangrijk om schoenen met voldoende schokdemping te dragen.

Waar is hardlopen goed voor?

Hardlopen vergroot het uithoudingsvermogen en kan het cholesterolgehalte verlagen. En is het een goed middel tegen stress.

Wie hardloopt met het Nike + iPod-systeem kan de iPod in een speciale (boven)armband stoppen. Deze is te koop voor €35.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine