De voordelen van zorgbemiddeling
Stel dat u door uw huisarts doorverwezen wordt voor een specialistische behandeling. Welke specialist kiest u dan? En welk ziekenhuis? Dat is een lastige keuze, die niet alleen afhangt van waar u goed geholpen wordt, maar natuurlijk ook van waar u op dat moment terecht kunt. Heeft u eigenlijk wel iets te kiezen?
De zoektocht naar een nieuwe tandarts of huisarts na een verhuizing of wanneer de oude met pensioen gaat. Wachtlijsten in het ziekenhuis. Het vinden van een goede fysiotherapeut. Hoe pak je dat aan? U wilt natuurlijk de beste zorgverlener; maar ook reistijd speelt vaak een rol. En natuurlijk de ervaringen van familie of vrienden. [ITEMADVERTORIAL]
Naast advies van uw huisarts, vrienden en familie is er ook het wereldwijde web. Het internet is tegenwoordig een bron van informatie voor mensen die zoeken naar een goede arts, tandarts of andere specialist. U kunt vaak per aandoening zoeken naar goede zorgverleners. Online is te zien hoe andere patiënten een ziekenhuis waarderen, maar ook hoe lang wachttijden zijn en of er in het verleden bijvoorbeeld veel fouten zijn gemaakt. Toch neemt dat lang niet altijd alle twijfel weg, zeker niet wanneer er een ingrijpende behandeling nodig is.
Zoektocht besparen
Veel mensen weten niet dat ze zich tijdrovende zoektochten kunnen besparen door hun zorgverzekeraar in dit soort gevallen in te schakelen. De meeste zorgverzekeraars hebben zogenoemde zorgbemiddelaars die veel informatie kunnen bieden over ziekenhuizen en hun specialismen. En niet alleen daarover. Wat te denken van advies en bemiddeling bij ziekenhuiszorg. Of bij second opinions. Zij verdiepen zich in uw specifieke situatie, zodat u gegarandeerd bent van de juiste zorg op het juiste moment; ook als snel handelen van belang is zoals bij een op handen zijnde operatie.
Wachtlijstbemiddeling
Wachtlijstbemiddeling is een van de zaken waarbij een zorgbemiddelaar u van advies kan dienen. Wellicht is er immers in een privékliniek of een ziekenhuis net over de grens wel een plekje voor uw broodnodige operatie terwijl u in uw buurtziekenhuis misschien nog maanden had moeten wachten op uw beurt. Of u daarvoor gaat, is uw eigen keus. U bent zelf degene die de knoop uiteindelijk doorhakt.
Second opinion
Een second opinion is vaak een ander heet hangijzer. Niet iedereen durft erom te vragen, maar zo'n tweede gesprek kan wel veel inzicht verschaffen. Over het algemeen wordt er voor een second opinion gekozen om meer zekerheid te krijgen over de gestelde diagnose of behandelmethode. Een second opinion wordt door de meeste aanvullende verzekeringen vergoed wanneer u een verwijsbrief heeft van de huisarts of specialist. Die laatste kan natuurlijk tips geven over de juiste dokter voor een second opinion; maar ook de zorgbemiddelaar kan van toegevoegde waarde zijn; bijvoorbeeld door te wijzen op speciale behandelcentra, helemaal toegespitst op uw kwaal; al dan niet in het buitenland. Wellicht dat ze daar net een andere kijk op uw klachten hebben of van een nieuwe behandelmethode weten. Laat u dus zorgvuldig informeren.
Ook in de zoektocht naar een nieuwe (tand)arts na verhuizing kan de zorgverzekeraar uitkomst bieden. Ook heeft zorgverzekeraar inzichtelijk welke fysiotherapiepraktijk in uw buurt aan te raden is. U heeft veel meer te kiezen dan u denkt in de zorg en het zou zonde zijn u niet op de mogelijkheden te laten wijzen door uw verzekeraar. U betaalt er tenslotte premie voor.