Hoera: recessie!

In een paar weken tijd zijn de koersen wereldwijd met meer dan 10% gedaald. Dat percentage is een gemiddelde daling, dus als u een beetje pech had heeft uw effectenportefeuille in de afgelopen periode nog veel meer schade opgelopen.

Een voorbeeld is als u uitsluitend in Nederlandse aandelen had belegd, want die zijn gemiddeld genomen anderhalf keer zo hard in waarde gedaald. Mijn advies is om, als je gaat beleggen, dit wereldwijd te doen en zeker niet alleen in aandelen. Natuurlijk heb je dan nog steeds last van de zo sterk dalende koersen, maar zodoende blijft de schade beperkt. Er zijn maar weinig beleggingscategorieën die gespaard bleven van alle onheilsberichten die beleggers te verwerken hebben gehad.

Daar zit dan ook het probleem. Het consumentenvertrouwen is fors gedaald, wat natuurlijk niet vreemd is als de voorpagina’s van de kranten openen met in chocoladeletters geschreven koppen zoals meltdown, sell off, bloedbad en double dip. Daarmee is de kooplust voor zowel beleggers als consumenten al tijdens het ontbijt gesmoord.

Aan de andere kant heeft zo’n recessie ook voordelen. De vraag naar grondstoffen is verminderd, daarmee is het gevaar voor hyperinflatie grotendeels geweken. Dat is het vermelden waard, want daarover maakten beleggers zich vorig jaar nog zorgen. Ook de rente zal voorlopig wel laag blijven. De overheden hebben zoveel geld uitgeleend dat zij gebaat zijn bij een lage rente. Bovendien willen diezelfde overheden de economie stimuleren, en ook daarbij is een lage rente van nut. Een beheerste inflatie komt in deze situatie wel van pas, daarmee worden de uitstaande staatsschulden, in koopkracht gemeten, steeds kleiner. Want als die schulden in de toekomst zullen worden afgelost is dat tegen goedkopere euro’s dan waartegen nu is geleend.

Spaarzame consumenten worden in deze situatie behoorlijk gegijzeld. Spaargeld wordt steeds minder waard, vanwege de inflatie, en de spaarrente is niet hoog genoeg om dit te compenseren. Misschien wordt het dan toch tijd om wat aandelen te kopen, de koers/winstverhouding is momenteel door de koersdalingen relatief gunstig en het dividendrendement is in het algemeen hoger dan de huidige spaarrente.

Als beleggers geen aandelen kopen dan doen bedrijven dat wel. De afgelopen weken is er weer voor een aantal miljarden (!) dollars overnames aangekondigd en de verwachting is dat het hierbij niet blijft. Veel beursgenoteerde bedrijven zijn kapitaalkrachtig. Zij hebben met dezelfde inflatie en lage rentestand te maken als consumenten, dus geld moet rollen. Dat is goed nieuws voor beleggers.
Het is te hopen dat de recessie snel wordt bevestigd, dan kan het daarna alleen maar beter worden.

Bron 
  • GeldenRecht