Het bevindt zich op eenzelfde hoogte als Parijs en Dijon, maar toch is het misschien wel het meest afgelegen stuk Frankrijk. Deze week deel 2 van de hoogtepunten van Bretagne.
Want of je als Nederlandse vakantieganger nou besluit de oostelijke route du soleil te nemen richting de Bourgogne en de Provence, of mikt op de Dordogne of Les Landes in het zuidwesten, van Bretagne krijg je niets te zien als je het niet bewust verkiest tot je bestemming.
De geïsoleerde ligging van het westelijke schiereiland draagt bij aan het unieke karakter van Bretagne. Zelfs de grote volksverhuizingen zijn grotendeels aan het gebied voorbij gegaan, zodat het, net als bijvoorbeeld Galicië in Noordwest-Spanje en Cornwall in Engeland, tot op de dag van vandaag een Keltische traditie heeft. Tijdens de honderdjarige oorlog, maar ook in de eeuwen daarna, was het vaak niet goed duidelijk of Bretagne een Franse provincie van Engeland was, of andersom.
Samen met de vissersplaatsen, oeroude kerken, rotskusten en het heuvelachtige binnenland, zijn er redenen genoeg om dit vergeten stukje Europa te bezoeken. Daarom hier een selectie met de 5 mooiste vakantiebestemmingen volgens de bezoekers van Zoover.
De best beoordeelde plaatsen in Bretagne zijn:
Crozon: 9,4
Quimper: 9,0
Trélévern: 8,9
Bénodet: 8,5
Sarzeau: 8,5
Crozon
Het ligt op de verste punt van het schiereiland. Crozon is dan ook een authentieke plaats, waar veel inwoners zelfs het Bretons nog machtig zijn. Elk jaar in begin augustus wordt het Festival du Bout du Monde er gehouden, het festival van ‘het einde van de wereld’, met lokale en internationale bands. Johan vertelt op Zoover dat hij maar liefst 3 weken in Crozon verbleef. Het dorp is ideaal gelegen tussen allerlei pitoreske Bretonse gehuchten, maar zelf wat groter en daarmee van alle gemakken voorzien. ‘Het heeft alles om een lang verblijf comfortabel te laten verlopen’, aldus Johan. Ook de Atlantische delicatesse de Sint Jakobsschelp wordt er gevangen en verkocht.
Quimper
Ook Quimper ligt in de verre punt van Bretagne, iets verder naar het zuiden. Eigenlijk moeten we Kemper schrijven, de Bretonse naam. Want dit is de hoofdstad van het Keltische cultuurgebied van Bretagne. In begin juli wordt er elk jaar een grote manifestatie gehouden van Bretonse folklore. Het stadje is groot genoeg voor allerlei culturele bezienswaardigheden, waaronder een beroemde gotische kathedraal, typische vakwerkhuizen en een oude stadsmuur. De plaats ligt niet direct aan zee, maar zo’n 20 kilometer landinwaarts. Toch is de nabijheid van het oceaanwater te merken in het grote getijverschil dat dagelijks het rivierpeil heen en weer laat schommelen. Bij laag water komen talrijke halfvergane wrakken van oude vissersboten bloot te liggen.
Trélévern
‘Het is een klein dorp met een geweldig schiereiland: mooi om een wandeling te maken’, laat een vakantieganger op Zoover weten. ‘Er is een kiezelstrand én een klein zandstrandje. Ook zijn er twee campings en enkele restaurantjes.’ Trélévern ligt aan de Bretonse noordkust, de Côte d’Armor. Het is een keurig aangeharkte plaats met meer dan 1000 inwoners. Naast een middeleeuwse kerk is er een 15e eeuws kasteel in de buurt. Maar Nederlandse vakantiegangers waarderen er vooral het landschap en het uitzicht over de baai. Voor uitgaansleven en cultuurhistorie scoren andere plaatsen hogere cijfers.
Bénodet
Bénodet ligt weer langs de zuidwestkust, niet ver van Quimper. Het is een badplaats met uitgestrekte zandstranden. Badgasten en watersporters komen er graag, maar het is geen massaal strandtoerisme, vertelt de familie Vloet op Zoover. Ook Liesbeth is enthousiast: “Bénodet ligt prachtig aan een baai van de Atlantische Oceaan. Je kunt er heerlijk rondlopen en kijken naar de vissen die tot vlak bij de boulevard zwemmen. Een heerlijke plek!” “Bénodet is een leuk plaatsje. Je kunt er diverse rondvaarten maken, kano's huren en er is een zeilschool. De stranden zijn eenvoudig toegankelijk en je kunt overal gratis parkeren. Voor de kinderen kun je er leuk op de stenen klimmen”, vertelt weer een andere vakantieganger.
Sarzeau
Ook het zuidelijker gelegen stadje Sarzeau krijgt van de Zoover-bezoekers een 8,5 toegekend. Het is een goede keuze voor liefhebbers van cultuurhistorie. Zo was het in de Middeleeuwen al een geliefde verblijfsplaats van de hertogen van Bretagne, die het als uitvalsbasis gebruikten voor jachtpartijen. Ze sliepen dan in het Château de Suscinio, een 13e eeuwse burcht dicht in de buurt. Deze is voor bezoek geopend. Menhirs en hunebedden herinneren in de omgeving ook aan prehistorische tijden. Ook is er in Sarzeau een heus cidermuseum, voor liefhebbers van de alcoholische appeldrank die in het westen van Frankrijk verbouwd wordt. Je kunt er bovendien een verboot nemen naar het eilandje Ile aux Moins, om daar in de natuur te fietsen, vertellen Marion en Ton. De meeste Nederlanders verblijven er op campings. De familie Van Meerkerk is verkocht. Ze bezoeken Sarzeau al 5 jaar op rij.
Het zijn de persoonlijke geheimen van Bretagne. Het is een eigen gebied, met een eigen vorm van toerisme. Nederlanders gaan er naartoe, maar nergens zijn ze massaal. En iedereen ontdekt iets nieuws in dit oude land, dat wij op weg naar het zonnige zuiden misschien wel iets te makkelijk overslaan. Overweeg de volgende keer bij Parijs dus ook eens rechtsaf te slaan.
De beoordelingen zijn afkomstig van bezoekers van Zoover. Meer beoordelingen van bestemmingen in Bretagne? Kijk op