Steeds meer mensen hebben een beveiligingssysteem met camera's. Maar wat moet u met de beelden? Vereniging Eigen Huis biedt een online schandpaal.
Het aantal woninginbraken neemt razendsnel toe. In 2010 waren het er maar liefst 80.000, 8% meer dan het jaar daarvoor. En de stijging houdt niet op: ook dit jaar wordt er weer meer ingebroken. Vereniging Eigen Huis (VEH) heeft er genoeg van en start een opmerkelijk initiatief. De belangenclub voor woningbezitters gaat beelden van inbraken op internet tonen.
Het aantal van 80.000 inbraken in Nederland komt neer op een inbraak per negen minuten. Zo’n inbraak duurt niet lang, gemiddeld zo’n drie minuten, maar levert een enorme ravage en schade op. Niet alleen materiële schade: de getroffen bewoners hebben veel last van emotionele gevolgen.
Om aandacht te vragen voor inbraken en preventie, heeft VEH een speciale website gelanceerd: de Veiligwonencheck. Op deze site wordt veel aandacht besteed aan preventie. U vindt er allerlei informatie over de manier waarop inbraken gepleegd worden, en wat u zelf kunt doen om het risico op een inbraak te verkleinen. Nu zijn dergelijke sites er wel meer, dus heeft VEH iets bedacht om onze aandacht te trekken.
Op de website tonen ze naast al die preventie-informatie ook beelden van inbrekers. Als start is er beeldmateriaal te vinden dat de vereniging al in haar bezit heeft. Bijzonder is dat iedereen ook eigen beeldmateriaal van inbraken kan insturen. Steeds meer huizen hebben immers een beveiligingssysteem waarmee opnames gemaakt worden. Deze beelden gaan normaal gesproken alleen naar de politie, maar VEH maakt ze nu openbaar. Dit stemt de club af met het Ministerie van Justitie en het College van Bescherming Persoonsgegevens.
Wie beelden instuurt, moet wel bewijzen dat het om een echte inbraak gaat. Het slachtoffer van de inbraak moet een kopie van de aangifte meesturen, waarin verwezen wordt naar het beeldmateriaal. Een bijzonder initiatief van Vereniging Eigen Huis. Nu maar hopen dat de site helpt om het inbrekers moeilijker te maken.
- geldenrecht.nl