Internetbankieren: veel gestelde vragen

Internetbankieren: sneller, wanneer u maar wilt en dus veel meer uw eigen baas. Er zijn wel een paar dingen waar u op moet letten. Wij beantwoorden veel gestelde vragen.

  1. Waarom zou ik overstappen op bankieren via internet?
  2. Wat kan ik nog meer met internetbankieren?
  3. Kan ik met internetbankieren geld besparen?
  4. Wat moet ik doen om te gaan internetbankieren?
  5. Is bankieren via internet wel veilig?
  6. Wat gebeurt er als ik een tikfout maak bij internetbankieren?
  7. Wat betekent 3x kloppen?
  8. Wat is de veiligste manier om een aankoop via internet te betalen?
  9. Wat is een digitale acceptgiro?
  10. Heeft internetbankieren ook voordelen in het buitenland?
  11. Op sites zie ik staan dat ik ook kan betalen met iDeal. Wat is dat?

Internetbankieren

Waarom zou ik overstappen op bankieren via internet?
Banken worden steeds zuiniger met het versturen van papieren afschriften. Als u thuis over een computer met internetverbinding beschikt, kunt u op ieder moment van de dag uw saldo bekijken. Bovendien kunt u 24 uur per dag geld opnemen van uw spaarrekening, geld op uw rekening storten, betalingen doen of transacties  inplannen. Dat laatste houdt in dat u uw computer opdracht geeft om automatisch een bedrag over te maken; dat kan nu, eenmalig in de toekomst, of structureel. Zo bent u nooit te laat maar ook nooit te vroeg met het betalen van uw rekeningen. Verder gaat bankieren via internet sneller. Zonodig staat het geld nog vandaag of morgen op de rekening van de begunstigde.

Wat kan ik nog meer met internetbankieren?
U kunt oude transacties inzien; afhankelijk van uw bank blijven transacties zes tot achttien maanden bewaard. Ook kunt u een lijst met bankrekeningnummers bijhouden van rekeninghouders naar wie u geregeld geld overmaakt. Verder kunt u transacties downloaden en overzetten naar uw boekhoudprogramma. En automatische incasso’s kunt u onder bepaalde voorwaarden terugboeken (als u tenminste klant bent bij de ING Bank, Fortis Bank, ABN Amro of SNS bank).

Kan ik met internetbankieren geld besparen?
Ja. Bij sommige banken, zoals Argenta en DSB, kunt u gratis een betaalrekening en betaalpas aanhouden als u al uw transacties via internet laat lopen. Ook andere banken maken internetbankieren voordeliger dan de traditionele manier van bankieren. Verder maakt internetbankieren het mogelijk optimaal te profiteren van uw spaarrekening. Inkomsten kunt u – zodra ze binnen zijn – doorsluizen naar een spaarrekening, om het geld er weer af te halen kort voordat u een betaling moet doen. Deze transacties zijn ook vooraf tot op de dag nauwkeurig in te plannen.

Wat moet ik doen om te gaan internetbankieren?
Een bankrekeninghouder vraagt eerst toegang aan tot internetbankieren. Hij krijgt dan de inloggegevens veilig thuisgestuurd. Hiermee kan de rekeninghouder op de website van de bank toegang krijgen tot zijn eigen rekening en tot een eventuele en/of-rekening die op zijn naam staat. Vervolgens kan hij op de website overschrijvingen invoeren door het bedrag en het rekeningnummer in te typen. Om deze gegevens via internet te kunnen versturen, is een extra beveiligingscode nodig. De meeste banken stellen hiervoor een speciaal apparaatje beschikbaar (digipas of cardreader), dat deze beveiligde codes genereert. De ING Bank verstuurt van tijd tot tijd lijsten met codes of verstrekt de code door middel van een sms-bericht naar de mobiele telefoon van de rekeninghouder.

Is bankieren via internet wel veilig?
Banken zorgen ervoor dat de gegevens die u via internet verstuurt, niet voor anderen zichtbaar zijn. Het is de verantwoordelijkheid van de rekeninghouder zelf om inlogcodes geheim te houden. Toets uw wachtwoord en beveiligingscodes alleen in als u zeker weet dat u op de website van uw eigen bank bent, en niet op een nep-website die eruit ziet als die van uw bank. U kunt de ‘echte’ website herkennen aan het gesloten slotje onderaan het scherm én aan het internetadres in de balk bovenaan het scherm, dat moet beginnen met https:// (let op de letter ‘s’). Reageer nooit op een e-mail waarin u wordt verzocht uw inloggegevens voor internetbankieren in te typen, ook al lijkt het een bericht van uw bank afkomstig. Criminelen proberen op deze manier inlogcodes te bemachtigen. Dit heet phishing. Meld een vermoeden van misbruik altijd direct bij uw bank.

Wat gebeurt er als ik een tikfout maak bij internetbankieren?
Dat kan duur uitpakken. U kunt dan per ongeluk te veel geld overmaken, of uw geld komt op een verkeerde rekening terecht. De meeste banken proberen te bemiddelen tussen u en de ‘gelukkige’ ontvanger, maar in de praktijk bent u overgeleverd aan de grillen van die persoon.

Hetzelfde risico loopt u overigens als u een papieren overschrijving verkeerd invult. De meeste banken voeren echter wel een naam- en nummercontrole uit om fouten te voorkomen.

Wat betekent 3x kloppen?
Dat slaat op de drie regels voor veilig internetbankieren waarmee de Nederlandse Vereniging van Banken campagne voert.
Ten eerste moet de computerbeveiliging op orde zijn: zowel het besturingssysteem, de internetbrowser als de beveiligingssoftware moeten up-to-date zijn.
Ten tweede moet de website van de bank de juiste zijn. Dit blijkt uit het beveiligingscertificaat dat u kunt inzien door op het gesloten slotje onderaan de website te klikken.
Ten derde moet de rekeninghouder de betalingen controleren. Een typefoutje is zo gemaakt, dus check altijd even het bedrag en de bankrekening.

Kijk op www.3xkloppen.nl voor meer tips.

Wat is de veiligste manier om een aankoop via internet te betalen?
Als de webwinkel waarmee u zaken doet gratis een papieren acceptgiro verstuurt, loopt u geen enkel risico.

U ontvangt eerst uw aankoop, beslist of u deze wilt houden en betaalt vervolgens met de acceptgiro. Niet alle webwinkels bieden deze methode (gratis) aan. Bij grote bedrijven kunt u vaak ook met uw creditcard betalen; ook dit is veilig.

Bij Nederlandse webwinkels kunnen klanten steeds vaker kiezen voor de online betaalmethode iDeal. Hiermee betaalt u via uw eigen bank, als u tenminste internetbankiert via ABN Amro, ING Bank, Rabobank, Fortis of SNS.
Betalen met iDeal is net zo veilig als internetbankieren. Het enige nadeel voor de klant is dat u eerst betaalt en dan pas uw aankoop krijgt.
Besluit u het product terug te sturen, dan is de winkelier verplicht u het aankoopbedrag terug te storten.

Wat is een digitale acceptgiro?
Klanten van de Rabobank en ABN Amro die internetbankieren, kunnen al een tijdje digitale acceptgiro’s ontvangen. Via het internetbankierprogramma van hun bank kunnen zij zich aanmelden voor het ontvangen van digitale acceptgiro’s van de bedrijven van hun keuze, bijvoorbeeld hun zorgverzekeraar, internetprovider of postorderbedrijf.

Na aanmelding ontvangen zij voortaan geen papieren acceptgiro’s meer, maar digitale. In hun internetbankierprogramma zien zij welke acceptgiro voor hen klaarstaat. Groot voordeel is dat alle benodigde gegevens al vooraf zijn ingevuld: u hoeft ze alleen nog maar te controleren en te verzenden, zonder het risico op tikfouten.

Heeft internetbankieren ook voordelen in het buitenland?
U kunt internetbankieren vanaf iedere computer met internetverbinding, dus ook vanuit een hotel of internetcafé op uw vakantieadres. Als u uw beveiligingscodes en eventueel uw digipas of cardreader meeneemt, kunt u overal ter wereld uw rekening beheren. Dat is handig als u langere tijd van huis gaat en toch grip wilt houden op uw bankzaken, of als uw betaalrekening langzamerhand leeg raakt en u een spaarrekening wilt aanspreken.
Internetbankieren in het buitenland kan ook uitkomst bieden in noodgevallen, bijvoorbeeld als uw bankpas wordt gestolen en u zonder geld komt te zitten. In dat geval kunt u via internet geld overmaken naar de plaatselijke bank.

Op sites zie ik staan dat ik ook kan betalen met iDeal. Wat is dat?
iDeal is een manier van betalen via internet, die direct gekoppeld is aan het internetbankieren van ING Bank, SNS, ABN Amro, Fortis en Rabobank.

Om te kunnen betalen met iDeal moet u bij een van deze banken een internetspaarrekening hebben. Als een product wilt betalen, gaat u op de site naar een herkenbaar scherm van de bank waar u de benodigde gegevens en codes invoert.

Direct daarna volgt de betaling, die in de regel gratis wordt afgewikkeld. iDeal is een relatief eenvoudige, goedkope en veilige manier van betalen. Meer informatie over de deelnemende winkels is onder meer te vinden op
www.ideal.nl

Auteur