Longen: meer lucht door buisjes in de luchtwegen

Topspecialisten vertellen waarom er op alle fronten hoop is voor de meest voorkomende ziekten onder 50-plussers. Ze kozen elk een veelbelovend onderzoek.

The Big Five: Longen

Wat is een hoopvolle ontwikkeling voor longpatiënten?
Dirk-Jan Slebos: “Voor patiënten met een milde vorm van COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) zijn er de laatste twintig jaar veel medicijnen bijgekomen die de klachten verminderen en vaak ook aanvallen kunnen voorkomen. Voor mensen met een ernstige vorm van longemfyseem, zo’n 15 procent van de patiënten, is in al die jaren veel minder voortgang geboekt. Voor hen zijn alleen nog een longtransplantatie of het operatief wegnemen van een stuk van de bovenkant van beide longen een optie. Een simpele, effectieve behandeling zou veel hoop kunnen bieden.”

Valt er voor deze patiënten iets te verwachten?
“Het plaatsen van buisjes (stents) in de ademwegen lijkt veelbelovend. Maar we kunnen deze behandeling pas bij alle patiënten toepassen als we weten wat het effect en de bijwerkingen op lange termijn zijn. Daarom doen we nu onderzoek bij grote groepen patiënten, waarbij de ene groep de buisjes krijgt en de andere een ‘nepbehandeling’.”

Hoe werken die buisjes?
“Bij een deel van de mensen met longemfyseem zijn de luchtwegen zo slap geworden dat ze samenklappen bij de uitademing. Daardoor kan de lucht niet uit de longblaasjes. En wanneer de lucht ‘gevangen’ is, is het voor de patiënt vrijwel onmogelijk om diep door te ademen. Dit heeft ernstige kortademigheid tot gevolg. De buisjes worden door de luchtweg heen naar de long geplaatst, waardoor een ‘nieuwe’ luchtweg ontstaat. Daardoor kan de gevangen lucht ontsnappen en de patiënt weer makkelijker uitademen. Een patiënt krijgt één tot drie buisjes per long, die worden geplaatst middels een bronchoscopie.”

Hoeveel knapt een patiënt ervan op?
“Dat weten we nog niet precies. Alleen mensen die er erg slecht aan toe zijn, komen nu in aanmerking voor deze experimentele behandeling. Stel, iemand kan in zes minuten slechts 140 meter lopen. Na het plaatsen van de buisjes heeft de patiënt meer lucht en verwachten we dat hij twee keer zover kan komen.”

Wie komt in aanmerking voor deze behandeling?
“Voorlopig kunnen alleen ernstig zieke long­emfyseempatiënten zich aanmelden voor ­experimenteel onderzoek. Daarbij kun je denken aan mensen die op de wachtlijst staan voor een longtransplantatie. Dat gaat via de eigen longarts.

Pas als de resultaten echt duidelijk zijn – en dat duurt zeker nog enkele jaren – zal worden bekeken of mensen met minder ernstige klachten er ook baat bij hebben.”

Lees ook 

  • Diabetes: een gezonder hart door meer medicijnen
  • Reuma: langer mobiel door betere controle
  • Hoopvol medicijn voor borstkanker
  • Hart: Actiever door celtherapie
Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine