Met glans geslaagd

Gezond, glanzend haar wordt als zeer aantrekkelijk beschouwd. Het geheim: verzorging tot in de puntjes.

Een haar bestaat voor het grootste deel uit keratine, dezelfde stof waaruit ook nagels en wimpers zijn opgebouwd. De kern (cortex) is een hoornachtige substantie, de schubben daaromheen vormen de schacht en liggen – als het goed is – dakpansgewijs over elkaar. Als de schubben niet meer mooi op elkaar aansluiten, verliest het haar zijn glans en ontsnapt er gemakkelijker vocht uit, waardoor het droog en stug wordt. Bovendien kunnen opstaande schubben aan elkaar gaan haken, waardoor klitten kunnen ontstaan. De haren zijn ook een stuk kwetsbaarder als de schubben niet mooi aansluiten en kunnen daardoor sneller afbreken.

De schubbenlaag kan worden aangetast door onder meer centrale verwarming, luchtvervuiling, zonlicht, zee- en chloorwater. En natuurlijk door chemische behandelingen, warmterollers, de föhn en de droogkap. Maar met de juiste verzorging belanden alle schubben weer op hun plaats.

Missing media-item.

Ieder z’n shampoo
De tijd dat een gezinsfles shampoo voldeed, is voorbij. Elke ‘haarconditie’ vraagt om eigen verzorgingsproducten. Normaal, gezond haar zonder problemen heeft genoeg aan een mild reinigende shampoo. Vet haar heeft een shampoo nodig die het goed reinigt, maar die niet zo sterk ontvet dat de talgklieren juist tot extra productie worden aangezet. Droog haar heeft geen vet nodig, maar vocht. Omdat permanent vocht toevoegen niet mogelijk is, zal een shampoo gebruikt moeten worden die een beschermend laagje om de haren legt. Zo wordt het verlies van vocht tegengegaan. Beschadigd haar vraagt om een shampoo met conditioner. Die zorgt ervoor dat opstaande haarschubben weer glad tegen elkaar aan gaan liggen. Slap haar heeft een oppepper nodig en is dus gebaat bij speciale volumeshampoo. Die legt een extra dik laagje om iedere haar, waardoor de haardos meer volume en veerkracht krijgt.

Wassen als een kapper
Volgens veel kappers kan een slechte conditie van het haar te wijten zijn aan verkeerd wassen! Wie het goed wil doen, doet het zo.

  1. Borstel het haar intensief en maak de haren onder de douche door en door nat.
  2. Giet een scheutje shampoo in de handpalm en schuim dat even op. Masseer de shampoo met de vingertoppen (niet met de nagels!) zacht over de hoofdhuid. Maak daarbij ronddraaiende bewegingen vanuit de slapen naar het achterhoofd en vanaf de haargrens via de kruin naar de nek. Mensen met erg vet haar moeten de hoofdhuidmassage tot eenmaal per week beperken. Anders worden de talgkliertjes te sterk gestimuleerd. Wel moeten zij het > haar vaker wassen omdat het talg vuil en stof aantrekt. In tegenstelling tot wat vroeger wel werd gedacht, is het echt niet erg om het haar meerdere keren per week te wassen, zolang er maar een goede shampoo wordt gebruikt.
  3. Masseer ook de plekjes achter de oren. Zo’n massage stimuleert de doorbloeding van de hoofdhuid. Dat is goed voor het haar en het is ook nog eens heerlijk ontspannend.
  4. Spoel het haar grondig uit. Dep het met een handdoek droog. Let op: nooit wrijven!
  5. Omdat nat haar erg kwetsbaar is, moet het voorzichtig in model worden gebracht. Haal nooit met kracht een kam of borstel door nat haar.

Missing media-item.
Tijd voor nazorg
Na het wassen is het tijd voor conditioner: dé basisverzorging voor haar. Er zijn conditioners die na het aanbrengen moeten worden uitgespoeld (conditioner of crèmespoeling) en producten die in het haar kunnen blijven zitten (leave-in conditioners). Leave-in conditioners bevatten vaak UV-filters om het haar tegen de schadelijke invloed van de zon te beschermen. Nadeel van zo’n leave-in product: het haar wordt sneller vuil omdat stofdeeltjes zich makkelijker hechten aan haren mét dan aan haren zonder.

Conditioners kunnen het haar niet ‘voeden’, want haren bestaan uit dood materiaal en kunnen geen voedingsstoffen opnemen of gebruiken. Wel zorgen deze producten ervoor dat eventuele opstaande schubben weer netjes over elkaar komen te liggen, waardoor het haar minder snel klit en meer glanst.

Conditioners voor sterk beschadigd haar doen zelfs meer dan dat: ze vullen de openingen tussen de schubben en de beschadigingen op, bijvoorbeeld met aminozuren. Dat maakt het haar sterker en veerkrachtiger. En dan zijn er nog conditioners die een beschermend laagje om het haar leggen, waardoor het dikker lijkt en beter beschermd is.

Wekelijks extraatje
Een keer in de week een maskertje doet veel voor de conditie en uitstraling van het haar. Het gaat weer glanzen, krijgt meer veerkracht en wordt sterker. Resultaat: het is makkelijker doorkambaar en in model te brengen. Haarmaskers zijn een soort intensieve conditioners. Dep na het wassen het haar handdoekdroog, kam het voorzichtig door en breng het masker royaal aan. Daarna nogmaals doorkammen en laten intrekken. Altijd goed uitspoelen.

Tip: Het haar extra laten profiteren van deze behandeling? Pak het dan in met plastic huishoudfolie. Doe er eventueel nog een handdoek omheen. Daaronder wordt het warm, de schubben gaan daardoor open en de werkzame stoffen kunnen hun werk nog beter doen.

Met fluwelen handschoenen
Een gezonde haar is reuze sterk: er kan een gewicht van honderd gram aan hangen zonder dat hij breekt. Toch kunnen haren beter met fluwelen handschoenen worden aangepakt. Er te vaak aan trekken zorgt bijvoorbeeld dat de ‘rek’ eruit gaat. En als een haar zijn elasticiteit eenmaal heeft verloren, breekt hij gemakkelijk af.

Begin daarom met kammen en borstelen altijd bij de punten. Is het haar lang, houd de haren dan vlak boven het te borstelen plukje vast en werk zo naar boven toe. Zitten er klitten in? Breng eerst een leave-in conditioner aan, pak de pluk net boven de klit vast en kam hem voorzichtig (van onder naar boven) uit.

Tip: Gebruik een grove kam met ‘botte’ tanden.

Missing media-item.

Waar is dat goed voor?
Deze ingrediënten zitten vaak in shampoo:

  • Bier voor volume en stevigheid
  • Tarwekiemolie werkt hydraterend
  • Witte thee kalmeert de hoofdhuid
  • Amandelolie kan haar herstellen dat beschadigd is
  • Blauwe lotus zorgt voor volume
  • Parelmoer laat het haar glanzen 
  • Ginkgo gaat pluizen en klitten tegen.

Haar S.O.S

  • Probleem Gespleten punten
  • Hoe komt het? Het haar van de één splijt sneller dan dat van een ander. Feit is wel dat het onder andere wordt veroorzaakt door te veel borstelen.
  • Oplossing Een definitieve oplossing, is de schaar. Een tijdelijke oplossing: een leave-in crème op oliebasis. Die ‘verzegelt’ gespleten punten.
  • Probleem Dof haar
  • Hoe komt het? Borstelen of kammen zorgt dat talg over het haar verspreid wordt. Talg houdt het haar soepel en gezond. Maakt de hoofdhuid weinig talg aan, dan kan het haar dof worden. Ook beschadigd haar, door bijvoorbeeld blonderen of heet föhnen, verliest zijn glans.
  • Oplossing Aan de talgproductie is niets doen, dat is een hormonale kwestie. Zorg zelf voor glans met bijvoorbeeld een masker voor droog en beschadigd haar.
  • Probleem Kroes en pluis
  • Hoe komt het? Vocht en ijzige kou hebben een slechte invloed op haar dat krult. Regen, vochtige lucht en temperaturen onder nul veranderen een perfect gestylde coupe in een kroeskop.
  • Oplossing Wie vaak last heeft van pluizig haar zal dol zijn op een serum met anti-kroes- of anti-pluis-effect. Sommige serums moeten een nacht inwerken. De werkzame stoffen dringen dan goed door in het haar, dat ’s ochtends zijdezacht en glad is.

Lees ook de andere artikelen in onze Beautyspecial:

  • Het betere handwerk: voor mooie handen en voeten
  • Lang leve het lijf
  • Om te zoenen, binnen vijf minuten een verleidelijke mond
  • Vlekjes verbergen? Nee weghalen!
  • Stop de tijd: anti-rimpel & anti-aging
  • Parelwitte tanden: hoe verzorg ik mijn gebit?
  • Oogverblindend: opmaaktips voor ogen én wenkbrauwen


Auteur 
Bron 
  • Plus Beautyspecial