Mijn huurverhoging is onterecht!

Getty Images

Ik betaal 535 euro kale huur per maand.  Nu heb ik per 1 juli een huurverhoging gekregen van 6,5 procent omdat ik meer zou verdienen dan 43.000 euro. Bijgevoegd was een verklaring van de Belastingdienst dat ik zoveel verdiend heb in 2011. Dat klopt misschien, maar ik ben minder gaan werken en verdien sinds 2012 nog geen 30.000 euro. Moet ik die enorme verhoging dan toch betalen?

Zoals alle sociale huurders inmiddels wel weten, gaan de huren per 1 juli sterk omhoog. Alle sociale huurders krijgen een verhoging van 4 procent voor hun kiezen. Hebben ze een huishoudinkomen van meer dan 33.600 euro, moeten ze 4,5 procent meer betalen. Mensen met een huishoudinkomen van meer dan 43.000 euro ontvangen een verhoging van zelfs 6,5%. Een huishoudinkomen is het bedrag dat de bewoners van een woning samen verdienen, thuiswonende kinderen tot 21 jaar uitgezonderd. Zoals het er nu naar uitziet krijgen de huurders deze verhogingen ook volgend jaar.

Maar mensen die zeker weten  dat de opgave van de Belastingdienst niet klopt, of die in 2012 door pensioen, werkloosheid of een scheiding minder zijn gaan verdienen, moeten zeker bezwaar aantekenen tegen de verhoging.

Die procedure is als volgt:

  • U laat uw verhuurder weten dat de verhoging onterecht is omdat u niet meer dan 33.600 of - zoals in uw geval - niet meer dan 43.000 euro verdient.
  • Die verhuurder moet dan bij de Belastingdienst een nieuwe indicatie opvragen. Stel dat hij op grond daarvan nog steeds vasthoudt aan de voorgestelde huurverhoging, dan moet hij naar de huurcommissie.
  • Doet hij dat niet, dan hoef je als huurder de voorgestelde huurverhoging niet te betalen. Doet hij het wel, dan moet je als huurder bij de huurcommissie ‘bewijzen’ wat je daadwerkelijke huishoudinkomen is en hoe de samenstelling van je huishouden is.
  • Dat eerste kan met het IB60 formulier van de Belastingdienst, het tweede met een gba-formulier dat bij de gemeente moet worden gehaald. Dat gba-formulier is overigens niet gratis.

Nu zijn er verhuurders die de huurder direct vragen om hun bezwaar tegen de huurverhoging te onderbouwen met het IB60-formulier en het gba-formulier. Dat is onterecht en je hoeft je daar als huurder niets van aan te trekken, vertelt de Nationale Woonbond me, die de belangen van de huurders behartigt en ook een meldpunt over de huurverhogingen op z’n site heeft.

Formulieren, formulieren...
Het is dus wel zo dat je als huurder genoemde formulieren moet inbrengen bij de huurcommissie en dat op dat moment je hele financiële hebben en houden op tafel komt te liggen. Sommige mensen vinden dat helemaal niet prettig, omdat dan ook de hoogte van het spaargeld voor anderen zichtbaar wordt. Daar is niets aan te doen, zo is het ook in het parlement afgesproken. Privacy wordt steeds meer een rekbaar begrip.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl