Mobieltje zonder toeters & bellen

Geen zin in kleine knopjes en ingewikkelde menu’s? En heeft u niets aan spelletjes en internet op uw mobieltje? Dan is de seniorentelefoon een uitkomst.

Opmerkelijk hoe het kan lopen: de mobiele telefoon gaat voor een deel terug naar af. De gsm’s van de eerste generatie worden nu vaak gekscherend 'koelkasten genoemd'. Grote knoppen, klein scherm en u kon er niet veel meer mee dan bellen en sms’en. Mobieltjes werden kleiner en kleiner. Met de komst van de smartphones werd alles weer anders. Die zijn iets groter dan hun voorgangers. Toetsen zijn er nauwelijks: u doet alles op het scherm. Makkelijk...?

Nou, dat valt tegen. Want deze telefoons kunnen veel meer dan bellen. Spelletjes, internetten, muziek en filmpjes afspelen: het kan allemaal. En dat maakt ze voor het gewone bellen een stuk ingewikkelder. En duur, voor iemand die er alleen maar mee belt, want u bent vaak gebonden aan een abonnement van tientallen euro’s per maand. Wellicht verklaart dat het succes van de zogeheten seniorentelefoons. Grote toetsen, eenvoudig scherm en u kunt er makkelijk mee bellen. Punt. En daarvoor hoeft u echt geen 65+ te zijn.

Goed leesbaar

Makers van seniorentelefoons weten inmiddels dat gebruiksgemak het allerbelangrijkst is. Seniorentelefoons zijn dus allemaal een stuk groter dan andere mobiele telefoons. Ze zijn daardoor niet alleen beter vast te houden, het biedt ook ruimte aan grotere bedieningsknoppen. Zo is de kans een stuk kleiner dat u een verkeerde toets indrukt.

Smartphones hebben allemaal een kleurenscherm, de seniorenversie houdt het standaard bij een eenkleurig (monochroom) scherm met grote letters en cijfers. Het scherm is bovendien extra verlicht voor een betere leesbaarheid.

En in veel gevallen is het mogelijk om het volume extra hard te zetten. Op sommige toestellen zijn opties aanwezig voor aansluiten op een speaker, speciale oordopjes of een gehoorapparaat. Andere extra’s op audiogebied zijn het hardop laten voorlezen van ingedrukte toetsen en andere informatie, en een trilfunctie plus bellampje om een binnenkomend gesprek weer te geven.

Seniorentelefoon


Nuttige snufjes

Seniorentelefoons bieden bovendien allerlei nuttige snufjes. Een daarvan is een alarmknop. Deze knop een aantal seconden ingedrukt houden, is voldoende om automatisch een voorgeprogrammeerd telefoonnummer te bellen. Mocht niet worden opgenomen, dan wordt het volgende nummer gebeld aan de hand van een zelf in te stellen lijst.

Daarnaast zijn de andere toetsen eenvoudig te programmeren als snelkeuzetoets. U kunt dan met één druk op de toets een telefoonnummer laten bellen in plaats van iedere keer het nummer cijfer voor cijfer in te toetsen.

Sms’en is een makkie

Een probleem bij gewone mobiele telefoons is vaak het instellen van opties of het uitvoeren van taken, zoals het versturen van een sms-tekst-bericht. Hiervoor moet u meestal door ingewikkelde en onlogische menu’s heen worstelen. De menu’s op seniorentelefoons zijn juist zo eenvoudig en gebruiksvriendelijk mogelijk, zodat u snel uw doel bereikt.

Een ander goed voorbeeld van gebruiksgemak is het ontbreken van de aanvulfunctie bij het typen van sms-teksten. Deze functie (die woorden tijdens het typen automatisch aanvult) is bedoeld om sneller sms’jes te kunnen tikken, maar vraagt een hoop instelwerk en werkt vaak juist frustrerend. U bent dus beter af zonder. Seniorentelefoons zijn te koop bij belwinkels en zorgwinkels. Bea-fon, Doro en Emporia zijn enkele grote merken.
seniormobiel

Beltegoed of abonnement?

Hoewel u misschien zou verwachten dat seniorentelefoons door hun speciale functies extra duur zijn, valt dit erg mee. Veel toestellen zijn voor een prijs van tussen de €50 en €100 te koop. Het gaat dan om prepaidtoestellen. Hiermee kunt u bellen totdat het beltegoed op is, waarna u nieuw tegoed koopt, bijvoorbeeld in de supermarkt. Dit is een goede optie als je weinig belt.

Belt u vaak, dan is een abonnement meestal goedkoper. Ook omdat u dan soms de telefoon goedkoper of zelfs gratis bij het abonnement krijgt. Veel seniorentelefoons zijn simlockvrij. Dit houdt in dat u makkelijk kan wisselen van telecomaanbieder. Op www.bellen.com staat een rekenhulp waarmee u ziet welk abonnement voor u voordelig is.
Bron 
  • Plus Magazine