Nieuwe bespaartest geeft aan hoeveel geld mensen laten liggen

Getty Images

Een Nederlands gezin kan jaarlijks 1621 euro bezuinigen op energie, telefonie en verzekeren. Op die onderdelen laten de meeste mensen geld liggen, omdat ze niet precies weten hoeveel ze ervoor betalen en waar ze precies voor verzekerd zijn. Volgens Michiel Hulsman zien de mensen met al hun vaste lasten door de bomen het bos niet meer. Daarom beseffen ze vaak niet dat ze veel goedkoper uit kunnen zijn, als ze vaker van aanbieder wisselen.

Om consumenten meer inzicht te geven in hun eigen financiën, heeft Hulsman een bespaartest ontwikkeld. Die geeft aan bij welke leveranciers mensen goedkoper uit zijn dan de aanbieders die ze hebben. Daartoe moeten ze hun huidige telefoon/internetaanbieder en verzekeringen opgeven. Bovendien kunnen mensen aangeven op welke spaarrekeningen ze een gemiddeld bedrag van 25 000 euro hebben staan. Als de deelnemers alle gevraagde gegevens invullen, krijgen ze na één klik te zien hoeveel ze op elke opgevoerde uitgavenpost kunnen bezuinigen. Nog een klik verder kunnen ze zien hoe die verschillen zo hoog kunnen oplopen. Het gemiddelde bespaarbedrag ligt dan op 1621 euro. Sommige mensen zullen zelfs hoger uitkomen.

Inkijkje in de prijsverschillen van aanbieders
Lang niet alle uitkomsten zullen de deelnemers aan de test interessant vinden. Niet iedereen wil zijn zorgverzekering inruilen voor een prijsvechter, waarvan hij de voorwaarden minder aantrekkelijk vindt. In andere gevallen zal de rompslomp van het overstappen naar een goedkopere leverancier, mensen ervan weerhouden direct maatregelen te nemen om goedkoper uit te zijn. Maar de Bespaarwijzer geeft zeker wel een scherp inkijkje in de prijsverschillen van aanbieders op het gebied van energie, telefonie en verzekeringen.

Op de site www.bespaarwijzer.nl staat aangegeven dat deelnemen aan de besparingstest anoniem is. Formeel is dat juist, omdat deelnemers hun naam niet hoeven op te geven. Maar uit alle gegevens die mensen wel moeten verstrekken, zoals postcode, adres en het kenteken van de auto, is het meedoen natuurlijk helemaal niet anoniem.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl