Nu de energietarieven blijven stijgen, loont het om over te stappen naar een andere leverancier en de tarieven voor een jaar vast te zetten. Dat blijkt de periodieke energieprijspeiling van de Consumentenbond.
De vaste tarieven voor jaarcontracten lagen in maart van dit jaar ongeveer 8 procent lager dan de huidige variabele tarieven. Consumenten die in het voorjaar hun tarieven hebben vastgezet, hebben daardoor dus al bespaard ten opzichte van een variabel energiecontract. Bovendien profiteren zij nog tot maart volgend jaar van de 8% lagere tarieven.
Daarnaast kunnen huishoudens veel besparen door jaarlijks over te stappen naar een andere
Energieleverancier, aldus de Consumentenbond. Vergelijkingswebsites als Energievergelijken.nl en Gaslicht.com geven vaak welkomstkortingen van meer dan 100 euro. Daar voegen veel leveranciers nog actietarieven aan toe, die voor de eerste drie maanden van het contract gelden. Volgens de Consumentenbond zijn die kortingen lager dan in de afgelopen jaren, maar het loont nog steeds om de aanbiedingen te vergelijken. Op geldenrecht.nl biedt prizewize een overzicht van de tarieven.
Driejarige contracten met een vast tarief zijn op dit moment minder aantrekkelijk. De variabele tarieven stegen sinds maart met 4% ten opzichte van die langlopende energiecontracten. Maar omdat de prijzen van gas en elektriciteit gekoppeld zijn aan de onzekere ontwikkeling van de olieprijs, is het lastig vast te stellen hoe de besparing van een driejarig contract over de gehele looptijd uitpakt.
Daar komt bij dat met een driejarig contract slechts één keer kan worden geprofiteerd van een welkomstkorting of een actietarief. De Consumentenbond deed ook onderzoek naar de samenstelling van de energierekening. Bij een gemiddeld gebruik gaat het grootste deel, 36%, op aan belastingen en heffingen. De gasrekening beslaat 34% van de energiekosten, de levering van elektriciteit 14%. De overige 16% gaat op transport.
Mensen die kort na de kredietcrisis een 3-jarig contract afsloten, kunnen het beste blijven zitten waar ze zijn. Die tarieven zijn aanzienblijk lager dan ze nu kunnen krijgen.
Lees ook
- geldenrecht.nl