Wij willen graag sparen voor onze kleinkinderen, zonder dat de ouders het weten. Het geld moeten ze uiteindelijk gebruiken voor studie of de aankoop van een huis. Hoe kunnen we dat het beste aanpakken?
Hier zijn grofweg twee manieren voor. De eerste (en misschien de verstandigste) is een spaarrekening op eigen naam te openen, onder vermelding ‘Sparen (klein)kind’. Dat heeft als voordeel dat u er de volledige zeggenschap over het geld houdt. Niemand kan in de toekomst kijken. Het zou toch kunnen zijn dat u het geld later zelf nog nodig heeft? Of dat u straks moet vaststellen dat uw kleinkinderen het geld niet verdienen? Een dergelijke constructie betekent wel dat u het geld uiteindelijk moet schenken en er schenkingsrecht over moet betalen. Je kunt in een testament laten vastleggen voor wie een bepaald spaarbedrag bedoeld is. Zo voorkom je dat het na je dood bij iemand anders terechtkomt.
Tweede mogelijkheid is een rekening te openen op naam van de kleinkinderen. Dat doen veel grootouders. Dan zijn de kleinkinderen al direct juridisch eigenaar van het geld, al kunnen ze er tot hun 18e verjaardag niet aankomen. Voordeel is dat er uiteindelijk geen schenkbelasting voor betaald hoeft te worden. Maar deze constructie kan moeilijk buiten het zicht van de ouders blijven, want die moeten over het gespaarde bedrag mogelijk vermogensbelasting betalen van 1,2 procent. Een dergelijke rekening openen kan daarom alleen met hulp van de ouders. Zij moeten ervoor tekenen bij de bank.
- geldenrecht.nl