Jonge mensen zeggen vaak: ‘Een ouder gezicht is interessant’. En ze hebben gelijk. Maar veel vrouwen kiezen toch liever voor een jonge huid dan voor interessante rimpels. Goed nieuws: met de juiste verzorging kan huidveroudering bést een tijdje worden uitgesteld.
Met de jaren verandert er van alles in de huid. Het ondersteunende bindweefsel verliest zijn stevigheid, waardoor de huid slapper wordt en er rimpels ontstaan. De huid wordt geleidelijk ook droger en dunner. De cosmetica-industrie probeert dit verouderingsproces met man en macht te keren. Jammer genoeg lukt dat maar ten dele, maar regelmatige en doelgerichte verzorging kan het wel vertragen. Geef de huid een verzorging op maat, en ze kan de tand des tijds beter weerstaan.
Vocht en vitamines
Al vanaf het dertigste levensjaar wordt de huid minder soepel en verschijnen er kraaienpootjes bij de ogen. Dat is vooral te wijten aan een gebrek aan vocht. Vanaf nu is een moisturizer (hydraterende crème) nodig. In zo’n product zitten stoffen die voorkomen dat er te veel vocht uit de huid kan ontsnappen, bijvoorbeeld hyaluronzuur (een perfecte vochtbinder) of ceramides. Dagelijks de huid verwennen met een moisturizer, houdt rimpels langer buiten de deur.
De huid langer jong houden, kan ook met een crème die antioxidanten bevat; stoffen die vrije radicalen onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die andere moleculen onherstelbaar beschadigen en daarmee cellen aantasten, maar ook de collagene en elastine vezels van het onderhuidse bindweefsel. Vrije radicalen zullen er altijd zijn, want ze ontstaan bij de celstofwisseling. Maar door zonlicht, roken, medicijnen, alcohol en stress ontstaan extra veel vrije radicalen. Kies dus een huidverzorging met vitamine E of C, of flavonoïden uit bijvoorbeeld groene thee. Ook bepaalde enzymen en mineralen hebben een antioxidatieve werking.
Nieuwe huid
Rond je veertigste wordt de huid geleidelijk wat slapper. De oogleden gaan hangen en sommige vrouwen bespeuren beginnende hamsterwangetjes. Kraaienpootjes en fronsrimpels hebben definitief hun intrede gedaan. Dat komt doordat de huid steeds trager gaat werken. Ze vernieuwt zichzelf minder snel en de huidlagen die voor steun en elasticiteit zorgen, worden dunner. Vanaf nu is een nachtcrème nodig die het herstelproces van de huid stimuleert. En blijf overdag een moisturizer gebruiken mét anti-oxidanten. Is de huid extra droog, dan zijn er producten die vocht vasthouden én de huid versoepelen. Maak er ook een goede gewoonte van de huid wekelijks te scrubben: dode huidcellen verwijderen, stimuleert het celvernieuwingsproces.
Stimuleren en activeren
De rimpels worden wat dieper, de huid wat slapper en de teint gaat minder rozig en fris ogen na je vijftigste. Crèmes die de huid stimuleren om zélf het verouderingsproces aan te pakken zijn dan het best. Een superingrediënt in anti-verouderingscrèmes is retinol, dat effectief de celvernieuwing stimuleert en zo rimpels reduceert. Of kies voor een crème met sojaproteïnen – die verbeteren de hormoonbalans in de huid en geven daarmee het celvernieuwingsproces een oppepper. Pro-calcium maakt de huid voller en stimulerende bestanddelen geven haar meer uitstraling.
De nieuwste generatie anti-verouderingscrèmes stimuleert de activiteit van genen, waardoor de productie van collageen toeneemt en de huid steviger en voller wordt. Andere richten zich op de stamcellen in de onderste laag van de opperhuid – een speciale peptide prikkelt daar de cellen, waardoor ze meer gezonde, ‘jonge’ cellen produceren.
Verwen de huid ook met rijke maskers, serums en oogcrèmes.
Schaduw in een potje
Alle huiddeskundigen zijn het erover eens dat de zon de grootste boosdoener is als het om huidveroudering gaat. UVB-stralen kunnen de huid pijnlijk verbranden, en een huid die geregeld verbrandt, veroudert sneller. UVA-stralen tasten de huid niet voel- of zichtbaar aan, maar zijn minstens zo schadelijk. Deze stralen dringen diep door in de huid en beschadigen daar cellen en het genetisch materiaal ín de cellen. De huid moet tegen beide soorten straling worden beschermd. Dermatologen zijn er zelfs van overtuigd dat als een baby vanaf zijn geboorte elke dag een UV-filter zou gebruiken, hij nooit rimpels en pigmentvlekjes zou krijgen.
Een goede dagcrème bevat dus een UV-filter met minstens beschermingsfactor 15 (SPF 15). Voor een uitgebreid zonnebad is echte zonnecosmetica nodig, met een hogere beschermingsfactor. Het cijfer van de SPF zegt trouwens alleen iets over hoe goed het product tegen UVB-stralen beschermt. Op een goed zonneproduct moet daarom expliciet aangegeven worden dat het ook tegen UVA-licht beschermt.
Een zonneproduct bevat behalve UV-filters ook antioxidanten om vrije radicalen direct de das om te doen. En dan zijn er nog zonneproducten met infraroodfilters. Het is niet zeker dat infrarood licht de huid beschadigt, maar wetenschappers vermoeden van wel.
Belangrijk is verder de verzorging ná de zon. Kalmeer de huid direct met een lauwe douche en breng gul aftersun aan. Zo’n verzorgende milk bevat verkoelende en huidreparerende stoffen, zodat de zonneschade beperkt blijft.
Tip: Urocaanzuur, een natuurlijk beschermingsfilter in de huid, wordt door water uit de huid weggespoeld. Gebruik een waterproof zonneproduct, want dat maakt ook de huid ‘waterproof’, zodat het beschermende urocaanzuur beter behouden blijft.
Grove poriën verfijnen
Soms worden de poriën duidelijker zichtbaar, vooral op voorhoofd, neus en kin. Goede reiniging van de huid voorkomt dat vuil zich in de poriën ophoopt en de ‘gaatjes’ oprekt. Maar zijn poriën eenmaal vergroot, dan kunnen ze nooit meer kleiner worden.
Wanneer de talg in de poriën ook nog zwart wordt, ziet het gezicht er minder fris uit. Dan is het tijd de poriën diep te reinigen. Dat kan met alle producten die salicylzuur bevatten. Ook zijn er speciale strips die vuil uit de poriën ‘trekken’. Plak zo’n strip op de huid, laat hem inwerken en verwijder hem: het vuil zit nu op de binnenkant van de strip.
Peelen hoort bij het schoonheidsritueel, ongeveer eens per week. Zo zijn er peelings met krachtige zuren én verzachtende, verzorgende ingrediënten. Een huid met grove poriën heeft ook baat bij een kleimasker met een adstringerende (samentrekkende) werking. Adstringerende lotions bevatten vaak alcohol, dat de huid te sterk uitdroogt. Gebruik die dus liever niet.
Hoe goed is groen?
Op steeds meer cosmetica staat de aanprijzing ‘biologisch’ of ‘eco’. Maar hoe groen zijn bio-crèmes? Volgens de Nederlandse wetgeving mag op elk product ‘natuurlijk’ staan, al zit er maar 0,0001 procent natuurlijke stoffen in. Er zijn ook keurmerken met meer betekenis, zoals het Franse Ecocert. Hiervoor geldt dat tenminste 95 procent van de ingrediënten van natuurlijke oorsprong is en dat 10 procent van alle bestanddelen van biologische teelt moeten zijn. In Duitsland bestaat het keurmerk BDIH, in Italië AIAB en in Engeland de SOIL Association. Al deze instanties willen samen één overkoepelend Europees label van de grond krijgen.
De vraag is: is groen beter? Natuurcosmetica is niet per se beter voor de huid dan ‘gewone’. De huid kan net zo goed allergisch reageren op een natuurlijk extract als op een synthetische stof. Wel is het minder belastend voor de huid als cosmetica zo min mogelijk parfum, parabenen (synthetische conserveringsmiddelen) en kleurstoffen bevat. Sinds 11 maart 2009 mogen voor cosmeticaproducten geen dierproeven meer worden gedaan.
Update: 02-09-2011
- Plus Beautyspecial