Stralende lach, witte tanden

Mooie witte tanden: als u ze niet van nature hebt, kan de tandarts een handje helpen.

In Amerika is het bleken van tanden een lunchbehandeling: iets wat u even tussen de bedrijven door laat doen. Ook bij ons wordt het bleken van tanden steeds populairder.

Niet verwonderlijk, want bij vrijwel iedereen worden de tanden met het verstrijken van de jaren wat minder wit. Dat komt doordat het tandbeen, een gelige laag onder het wittere glazuur, langzaam dikker wordt. Het tandbeen wordt daardoor beter zichtbaar en dus lijken de tanden geler. Tegelijkertijd is er sprake van slijtage: het glazuur wordt brozer en poreuzer. Kleurstoffen in bijvoorbeeld wijn, koffie en thee kunnen hierdoor sneller in het glazuur dringen en makkelijker verkleuringen veroorzaken.

Tanden bleken

Voor het bleken van tanden is peroxide nodig, een stof die de tanden tot tien tinten witter kan maken. Tandartsen werken meestal met een peroxideoplossing van 15 procent of hoger. Pas dan is het resultaat zichtbaar.
Dat verklaart meteen waarom de doe-het-zelf bleeksetjes van de drogist nauwelijks effect geven. Wettelijk mag daar niet meer dan 0,1 procent peroxide in zitten. Dat geldt ook voor de zogeheten ­‘whitening’ (witmakende) tandpasta’s en kauwgum.

Alle deskundigen zijn het erover eens: het bleken van de tanden is een klusje voor de tandarts.

  • Gel en warmtelamp De bekendste methode is die waarbij peroxidegel op de tanden wordt aangebracht door de tandarts. De gel wordt gebruikt in combinatie met een warmtelamp. Warmte en licht versnellen het blekingsproces. Meestal bent u binnen een uurtje klaar.
  • Gel en laserlicht In plaats van een warmtelamp kan de tandarts ook ­gebruik maken van laserlicht dat de peroxidegel activeert. Houd er rekening mee dat bij deze methode vaak meerdere sessies nodig zijn. 
  • Zuurstof Bij de zogeheten Zoom­behandeling wordt gebruik gemaakt van Zoomgel die geactiveerd wordt door een Zoomlamp. De gel wordt afge­broken door het speciale licht van de lamp en daarbij komt zuurstof vrij. Die zuurstof dringt door in het tandglazuur en het tandbeen en breekt daar de verkleuringen af. De structuur van de tanden wordt hierbij niet aangetast. Meestal is één behandeling voldoende.
    Meer informatie over deze behandeling: www.velthuiskliniek.nl en www.cdckliniek.nl.
  • Thuis bleken Tot slot kan de tandarts u ook thuis aan het werk zetten. Hij maakt een gipsafdruk van uw gebit, waarmee een passende kunststof ‘lepel’ (een soort bitje) wordt gemaakt. Lepel en bleekgel krijgt u mee naar huis. Thuis vult u de lepel met bleekgel; het is de bedoeling dat u de lepel een paar uur in uw mond draagt, bijvoorbeeld ’s nachts. Bij deze methode duurt het zeker één tot vier weken voordat de tanden zichtbaar bleker worden.
  • Het resultaat
    Het effect van een bleekbehandeling is jammer genoeg niet blijvend. Na verloop van tijd zult u opnieuw moeten bleken. Als u rookt en veel rode wijn, thee of koffie drinkt, zullen uw tanden sneller opnieuw verkleuren.
    Over de veiligheid en het effect op lange termijn zijn de meningen verdeeld. Tandbeen en glazuur kunnen door regelmatig bleken op den duur poreuzer worden. Ze zullen daardoor sneller verkleuren.
    Ook kan door het bleken het schadelijke effect van zuren (in ­bijvoorbeeld koolzuurhoudende frisdrank en in ­citrusvruchten) op de tanden worden vergroot. Het is belangrijk dat u het effect en de risico’s van tevoren met uw tandarts bespreekt.

Kosten tanden bleken

De kosten van bleekbehandelingen variëren enorm. Ze verschillen per kliniek en tandarts en zijn mede afhankelijk van het aantal benodigde sessies. Reken op een ­bedrag vanaf €150

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine