Studenten die niet nadenken

Iets te vaak lees ik stukjes over oud-studenten die financiële problemen hebben door hun studieschuld. Die er tijdens hun studie lekker op los geleefd hebben, en maximaal hebben geleend van DUO (het vroegere ‘Groningen’, de IB Groep). Niet omdat het zo hard nodig was om geld te lenen. Nee, gewoon, omdat het wel lekker was om geld te hebben voor shoppen en zuipen.

Sommigen zeggen het letterlijk: als ik had geweten welke last me dat achteraf zou bezorgen, had ik toen niet zoveel geleend. En zuiniger geleefd. Maar ja, dat is achteraf gepraat. Ondertussen zitten ze met een maandelijkse terugbetaling die ervoor zorgt dat ze nu krap zitten.

Fascinerend vind ik nog steeds dat die studieschuld niet te zien is bij het BKR. Een persoonlijke lening staat dat daar wel in. Net als allerlei andere soorten leningen, tot het Wehkampkrediet aan toe. Terecht. Daardoor krijgt de aanvrager van een nieuwe lening, of een hypotheek, een ‘nee’ als al die leninglasten samen niet binnen zijn budget passen.

De studieschuld staat daar dus niet in. Een oud-student die nog fors aan het terugbetalen is, kan zich daardoor behoorlijk in de nesten werken. Eigen schuld? Hij heeft gestudeerd. Zou toch slim genoeg moeten zijn om zelf te bedenken dat hij iedere euro maar één keer kan uitgeven. En dat leninglasten gewoon doorlopen als hij werkloos raakt. Of zijn vriendin vertrekt.

Helaas blijken veel studenten tijdens hun studie niet erg op lange termijn te denken. Een leuk leven nu vinden ze belangrijker. Ze gaan daardoor een studieschuld aan, die niet altijd noodzakelijk is. Wie houdt ze tegen? Nou…dat zouden hun ouders bijvoorbeeld kunnen doen. Gelukkig lenen niet alle studenten. Dat komt vaak doordat het ze afgeraden wordt door hun ouders.

Heeft u als ouder niet veel meer te zeggen over uw studerende kind? Natuurlijk wel! Zelfs meer dan in de middelbare schooltijd waarschijnlijk. Studenten hebben hun ouders namelijk simpelweg nodig…voor het geld. Nibud heeft uitgezocht dat zes op de tien studenten geld van hun ouders krijgen om rond te komen. Het helpt natuurlijk wel als u al eerder bent begonnen aan de financiële opvoeding van uw kind. Zodat uw kind, tegen de tijd dat hij gaat studeren, zelf verstandige geldbeslissingen neemt. En niet onnodig leent.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl