Tuintips van Romke van der Kaa

Tuintips voor de maanden juli en augustus, hieronder vindt u ze.

Tuinklusjes in juli en augustus

  • De zomermaanden zijn de tijd van de dahlia’s, zinnia’s, goudsbloemen en andere perkplanten en eenjarigen. Nu de vroegbloeiende vaste planten zijn uitgebloeid, ­nemen de eenjarigen en de perkplanten het over, en zorgen ze voor kleur in de tuin totdat de eerste nachtvorst (meestal eind oktober) er een einde aan maakt.
  • Het mooie van dahlia’s is dat ze niet langzaam aftakelen, maar feestend ten onder gaan. Daar moet u wel wat voor doen, maar het werk bestaat voornamelijk uit bloemen plukken. Hoe meer u van een dahlia plukt, hoe rijker de plant gaat bloeien. Staat uw huis al vol boeketten? Houd dan toch de plant bij door ­iedere paar dagen de uitgebloeide bloemen weg te ­knippen.
  • Dahlia’s zijn niet de enige planten waarbij de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijderd moeten worden. Ook ­rozen hebben er baat bij: ze bloeien dan langer door.
  • Tomatenplanten moet u nu eenmaal per week ‘dieven’: u verwijdert de okselscheuten van de planten, zodat al het voedsel naar de vruchten gaat.
  • Rozen, fruitbomen en andere struiken en bomen die op een onderstam zijn geënt, maken vaak ‘wilde scheuten’. Nu is de tijd om die uitlopers van de onderstam zo laag mogelijk weg te snijden. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat u uiteindelijk alleen de onderstam overhoudt, omdat die meer groeikracht heeft dan de struik of boom die erop geënt is.

Marjolein

Wilde marjolein (Origanum vulgare) is een plant die van hellingen houdt. Je vindt hem in Nederland in het Limburgse heuvelland, langs de dijken van de Rijn en de IJssel, en langs de bloemdijken van het Zeeuwse vroegere eiland Zuid-Beveland. In de keuken wordt wilde ­marjolein als kruid toegepast, maar in tuinen zien we meestal gekweekte variëteiten.

Onder die gekweekte marjoleinen is ‘Herrenhausen’ een klassieker die in bijna iedere liefhebberstuin wordt aangeplant. In de eerste plaats om de lila bloemen die door bordeauxrode schutblaadjes worden omgeven, maar ook om de enorme horde vlinders, bijen, hommels en ­andere insecten die op bloeiende marjolein ­afkomt. En wat die vlinders betreft maakt het niet uit of het nu om de wilde marjolein in de kruidentuin gaat, of om een kweekvorm in de siertuin.

Stap voor stap: Composthoop maken

Het maken van een composthoop is niet moeilijk, maar u hebt er wel ruimte voor nodig. Hebt u die niet, dan is een kunststof compostvat een uitkomst.

  • Baken eerst de plaats af waar de composthoop moet komen. Het beste gaat dit met vier palen en een stuk kippengaas. Is de grond te hard om er een paal in te slaan? Boor dan eerst een gat met een grondboor en sla daarna de paal in het gat (doe dat niet met een stalen hamer, zoals Romke op de foto, maar gebruik een houten hamer om palen te slaan. Als u met een stalen hamer slaat, hebt u grote kans dat de kop van de paal splijt).
  • Vul de composthoop met laagjes: een laagje onkruid, een laagje grasmaaisel, een laagje keukenafval, enzovoort. Tussen die laagjes kunt u een handje kalk strooien om het verteringsproces te bespoedigen.
  • Gooi geen wortelonkruiden (zoals kweekgras, zevenblad of heermoes) op de composthoop. Ook het storten van onkruid met rijpe zaden is geen goed idee. In theorie zou de temperatuur in een composthoop zo hoog moeten oplopen dat het zaad z’n kiemkracht verliest, maar de praktijk is anders.
  • Sinaasappel- en aardappelschillen zijn schadelijk en horen niet op een composthoop, evenals etenswaren, omdat u daarmee muizen en ratten aantrekt.
  • Compost is goed voor alle planten, maar overdrijf niet: eenmaal per jaar een laagje van twee centimeter is ruim voldoende.

Welk gereedschap voor welke klus?

Raffia is een natuurproduct dat afkomstig is van vezels van een tropische palm. In Afrika wordt van die palm ook palmwijn gemaakt, maar wij, brave tuiniers, gebruiken alleen de vezels om ­onze tuinplanten aan te binden. Sommigen werken liever met tuintouw. Het voordeel van beide is dat het zachte materialen zijn.

De in de tuin veelgebruikte twist ties (strookjes plastic met een kern van ijzerdraad) zijn hard en beschadigen onherroepelijk de stengels van de plant. Daardoor kan de stengel knakken en, erger nog: de plant kan ten prooi vallen aan schimmels die op de beschadigde plaats van de stengel de plant binnendringen. Rolletje tuintouw, in groen en naturel (250 meter), €4,50. Te koop bij www.dewiltfang.nl.