Vrije sector, toch een grote huurverhoging!

Getty Images

Zijn er ook huurwoningen in de vrije sector, die toch als sociale woning behandeld worden? Ik betaal 750 euro huur, dus ruim boven de huurtoeslaggrens van 681 euro. Maar mijn huurbaas heeft gemeend mij toch een extra verhoging van 6,5 procent te geven, 'omdat mijn huis niet geliberaliseerd is.'

Dat kan. Dan moeten we terug in de tijd. Vanaf 1989 mochten de verhuurder voortaan een markthuur vragen voor woningen met een huurprijs boven de huurtoeslaggrens. Die woningen heetten vanaf dat moment ‘geliberaliseerd’.

Liberalisering
Vanaf 1 juli 1994 mocht dat voor alle woningen, waar een nieuw huurcontract voor werd gesloten. Woningen van zittende huurders mogen niet worden geliberaliseerd zolang de zittende huurder er blijft wonen. De huurverhogingen ervan lopen daardoor in de pas met de sociale sector en mogen dus nu ook verhoogd worden met 4%, 4,5% of zelfs 6,5%. Dat laatste als het huishoudinkomen meer dan 43 000 euro bedraagt. Dat hakt er stevig in bij huren die vaak ruim boven de 681 euro zitten.

Maar veruit de meeste woningen met huren vanaf 700 euro, zijn wel geliberaliseerd. Zij horen de inkomensafhankelijke huurverhogingen van 4,5% of 6,5% niet opgelegd te krijgen. Het is zelfs een economisch delict als dat toch zou gebeuren... Heel veel huurders twijfelen eraan of hun (inkomensafhankelijke) huurverhoging wel terecht is.

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl