Zó vindt u de juiste notaris

Natuurlijk checkt u de prijs bij uw zoektocht. Maar ook de specialisaties van de notaris zijn belangrijk.

De notaris is een geval apart. Want hij/zij is niet alleen onpartijdig en onafhankelijk, maar ook ondernemer. Maar dan wel één met een door de wet voorgeschreven alleenrecht op het maken van bepaalde akten, zoals een testament of huwelijkse voorwaarden. Die dubbele rol is uniek. Want aan de ene kant moet de notaris aan wettelijke regels voldoen, maar aan de andere kant moet er ook gewoon geld worden verdiend.

Missing media-item.

De notaristitel is beschermd; alleen na opleiding en beëdiging mag iemand zich notaris noemen. Dan kan er toch niets meer mis gaan, zou je denken. Dat is helaas niet het geval. Notarieel werk omvat veel aspecten en in sommige gevallen kunt u behoefte hebben aan een specialist. Bijvoorbeeld bij een echtscheiding, een eigen bedrijf, een testament of als u eigendommen hebt in het buitenland. Bovendien is het belangrijk dat u de notaris vertrouwt en dat u een beetje dezelfde taal spreekt. Vandaar dat de meeste van onze ondervraagden al jaren bij hetzelfde kantoor zitten (vaak in de buurt) of er eentje hebben gevonden op aanraden van familie en vrienden. Slechts één op de tien is op zoek gegaan naar een prijsvechter. Wie dat wil, kan terecht bij websites zoals www.degoedkoopstenotaris.nl en www.notaristarieven.nl. Bent u op zoek naar bijvoorbeeld een bepaalde specialisatie, dan is www.zoekjenotaris.nl een tip. Voor algemene informatie belt u de notaristelefoon (T 0900–346 93 93, €0,80 pm, op werkdagen van 9 tot 14 uur).

Lezersreactie: ‘Helder en gratis advies!’

Missing media-item.“Toen mijn zus in 2007 overleed, stond er misschien nog een klein bedrag op haar betaalrekening bij de bank. De hoogte van het bedrag wilde de bank pas prijsgeven als we een verklaring van de notaris zouden overleggen waaruit bleek dat we de wettige erfgenamen waren. Zo niet, dan zou het tegoed voor altijd bij de bank blijven. Documenten zoals trouwboekje van de ouders, paspoort en een overlijdensverklaring konden de bank niet overtuigen. We legden ons probleem voor aan onze lokale notaris. Deze mensen hebben zeker een uur aan ons besteed en we kregen helder advies en een overzicht van de stappen die we moesten zetten. En nog helemaal gratis ook! Uiteindelijk kregen we van de bank nog zo’n €600 terug. En we weten waar we moeten zijn als we nog eens een notaris nodig hebben.”

TIP: Second opinion

Weliswaar heeft iedere notaris de plicht u duidelijk voor te lichten, maar het kan voorkomen dat u twijfelt. Denk dan eens aan een second opinion. U laat gewoon een andere notaris de concept-akte beoordelen, tegen een afgesproken prijs. Dat kost u misschien wat geld, maar zekerheid is belangrijk en kan veel ellende voorkomen.

Lees ook de andere artikelen in onze special 'de Notaris':

Auteur 
Bron 
  • PlusSpecial: de Notaris