Lekker de buitenlucht in, even weg van de sleur van alledag. Maar u heeft natuurlijk wel het een en ander nodig. Kampeertent, rugzak, slaapzak... alle benodigdheden op een rij. Met deze tips gaat u goed voorbereid naar de winkel!
De rugzak
Een goede uitrusting begint natuurlijk bij de rugzak. Groot genoeg om uw materiaal te vervoeren, maar niet zo groot dat u achterover kukelt. De maat, het volume, draagcomfort en het materiaal zijn van belang bij uw keuze, maar toch vooral: wat wilt u ermee doen? Dagtochtjes, langere trektochten, interrailen, klimmen, kanoën?
[ITEMADVERTORIAL]
Soft, extern of intern frame?
De op dit moment meest populaire rugzakken zijn de lichte, zogeheten softpacks. Deze zijn voor de meeste activiteiten geschikt en zijn vaak lichter en flexibeler dan traditionele rugzakken met een frame.
Voor trektochten op lastig terrein met zeer zware bepakking zijn framerugzakken nog steeds het meest betrouwbare alternatief. Een extern frame-rugzak heeft het frame aan de buitenkant van de rugzak, waardoor er wat ruimte blijft tussen de rug en de zak zelf, wat de ventilatie bevordert. Het frame steekt meestal een stukje uit boven en/of onder de zak. Op die plaatsen kunnen grote bagagestukken, zoals een tent of slaapzak worden vastgebonden.
Een intern frame-rugzak heeft een het frame aan de binnenzijde van de rugzak. Er blijft geen lege ruimte tussen de zak en de rug. De zak zit over de hele lengte van het frame, waardoor de zak een grotere inhoud heeft. Daarentegen is er minder mogelijkheid om grote voorwerpen aan de buitenkant te bevestigen. Dit type rugzak is tevens zwaarder dan een rugzak met een extern frame, maar is stabieler en het gewicht is beter over de rug verdeeld. Deze rugzak wordt meestal gekozen voor tochten waarbij bergen moeten worden beklommen, vanwege de grotere stabiliteit. Een extern frame-rugzak wordt eerder gekozen voor tochten door vlakker gebied.
Volume
Bij wandelingen en trektochten speelt het gewicht natuurlijk een rol. Hoe zwaarder de last, hoe meer energie u verbruikt. Kies dus een rugzak die – ook in dit aspect – past bij uw doel
20-40 liter: dagtochten
40-60 liter: reizen, trektochten
60-120 liter: lange avonturen waarbij voedsel, een tent en ander materiaal mee moet
[ITEMADVERTORIAL]
Draagsysteem
Als u naar de winkel gaat, let dan op of een rugzak goed op uw rug aansluit. Sommige rugzakken hebben een verstelbaar draagsysteem dat aan uw ruglengte kan worden aangepast. Een gepolsterde heupgordel kan helpen om het gewicht op de schouders te ontlasten. Andere belangrijke details die het dragen van een zware rugzak veraangenamen zijn anatomisch gevormde schouderbanden, spanbanden bovenop, borstbanden, compressiebanden en een geventileerd rugpand.
De slaapzak
Tijdens uw reis is een goede nachtrust noodzakelijk, zodat u er overdag vol energie tegenaan kunt. Dit is van invloed op uw inschattingsvermogen, reacties, gezondheid en algemeen welbevinden. Slapen in de vrije natuur vereist de volgende voorwaarden: de juiste tent, slaapmat en slaapzak. De uitrusting is afhankelijk van het seizoen, het weer en uw persoonlijke voorkeur. Maar net zo belangrijk is de keuze van de juiste kampeerplek in de vrije natuur.
Bij de keuze voor uw slaapzak is het verstandig om rekening te houden met de volgende zaken:
Temperatuur
Ga ervan uit dat het koud is. Kies daarom een slaapzak met een temperatuurbereik dat lager ligt dan de temperatuur die u verwacht. U kunt altijd de ritsen openen als uw slaapzak te warm wordt. Voor zomergebruik kiest u een slaapzak van rond de +5ºC, voor het voor- en najaar -10ºC en voor de winter -20ºC.
Het materiaal: hoeveel gewicht wilt u meenemen?
U zult misschien een goedkopere slaapzak voor uw trektocht kunnen vinden, maar het gewicht zal uw rugzak onnodig zwaar maken. Slaapzakken van dons zijn doorgaans lichter van gewicht dan synthetische slaapzakken. Weeg de voordelen tegen elkaar af. Een donzen slaapzak weegt minder en kan compacter worden opgerold. Een synthetische slaapzak is beter bestand tegen vocht en kan ook gemakkelijker gewassen worden.
Afmeting na compressie
Zelfs als een slaapzak licht is, moet u verder kijken als de omvang te groot is. U hebt niet veel ruimte, dus hoe kleiner hoe beter. Een donzen slaapzak is na compressie ongeveer de helft kleiner dan een gelijkwaardige synthetische slaapzak.
De tent
Een tent moet u gemakkelijk kunnen vervoeren en opzetten en u onder alle weersomstandigheden beschermen. Er zijn twee populaire tenten: tunneltenten en koepeltenten. Om de beste tent voor uw situatie te vinden, moet u enkele zaken in overweging nemen:
1. Eerst moet u bepalen welk type tent u nodig hebt. Als u een tunneltent vergelijkt met een koepeltent, zult u merken dat beide tenten hun eigen voordelen hebben.
2. U moet ook de grootte van de tent voor uw trektocht of reis bepalen. Een ruimere tent betekent meer gewicht in uw bepakking.
Tunneltent – lichtgewicht en gemakkelijk mee te nemen
Tunneltenten hebben dankzij hun vorm een laag gewicht in verhouding tot hun ruimte. De voortent van deze tenten, de extra ruimte vóór het slaapgedeelte, biedt veel plaats voor het opbergen en drogen van uw uitrusting. Bovendien kunt u er bij slecht weer in koken. In tegenstelling tot de koepeltent is een tunneltent niet zelfdragend, maar heeft hiervoor haringen en scheerlijnen nodig.
Koepeltenten – zelfdragend en gemakkelijk op te zetten
Zelfdragende tenten, vaak koepeltenten genoemd, hebben alleen stokken nodig om rechtop te staan. Daarom zijn deze tenten zeer geschikt voor terrein waar het gebruik van haringen lastig is, bijv. op de rotsen. Na het opzetten van de tent kunt u deze ook gemakkelijk verplaatsen.
Hoe groot moet uw tent zijn?
Als u hebt gekozen voor een bepaald type tent, bepaalt u hoe groot deze moet zijn. Bedenk daarbij dat een grotere tent ook zwaarder is. Als u kortere tochten loopt, kunt u voor een grotere tent kiezen, zowel in breedte als hoogte voor meer hoofdruimte. Bij langere wandeltochten kiezen veel mensen voor een lagere tent die gemakkelijker mee te nemen is.
Onderhoud van uw tent: belangrijk!
Tentdoek reinigen
Is de tent vuil, dan is het meestal voldoende om deze af te spoelen met lauwwarm water of deze schoon te maken met een vochtige spons. Het risico op beschadiging van uw tent wordt hiermee tot een minimum beperkt. Was uw tent nooit in de wasmachine en gebruik geen chemische schoonmaakmiddelen. Gebruik indien nodig vloeibare zeep of zeepvlokken.
Rits reinigen
Tentritsen krijgen het zwaar te verduren en worden blootgesteld aan slijtage, vooral bij kamperen op zandgronden of in zeer stoffige omgevingen. Om de levensduur van de rits te verlengen, is het van belang deze schoon te houden. U kunt problemen voorkomen door de rits na gebruik schoon te maken met een tandenborstel. Zo kunnen zand en vuil de ritstrekker niet verslijten, wat anders zou kunnen betekenen dat de rits niet meer goed functioneert.
Tent luchten en drogen
Maak er een gewoonte van om uw tent na een trektocht op te hangen, te drogen en te luchten. Hang de tent bij voorkeur op met de stokken in de stoksleuven. Hierdoor wordt voorkomen dat het tentdoek tegen elkaar aan plakt en zo kan de lucht goed door de tent circuleren. Hierdoor voorkomt u de vorming van schimmels en luchtjes.
Tent opbergen
Tussen twee trektochten in kunt u de tent het beste hangend opbergen op een geventileerde, koele en droge plek. We begrijpen uiteraard dat de meeste mensen niet zoveel ruimte hebben en dat de tent vaak in de tentzak opgeborgen moet worden. Bewaart u de tent in de tentzak, dan is het van belang dat de tent helemaal droog is voordat u deze opbergt. U moet ook eventueel vuil etc. dat schadelijk is voor het tentmateriaal verwijderen. Vouw de tent liever niet op.
Als u deze tips opvolgt, zult u de komende jaren tijdens diverse trektochten veel plezier hebben van uw tent.