De verschillende fasen
Dat u last krijgt van opvliegers, dat is je waarschijnlijk wel bekend. Maar hoe lang duurt de overgang eigenlijk en wat voor periodes maakt u mee?
De overgang (of climacterium) begint bij de meeste vrouwen tussen hun veertig en vijftig jaar. U kunt er drie perioden in onderscheiden: de peri-overgang, de overgang, en de post-overgang.
De peri-overgang
In de eerste periode, de peri-overgang, verandert langzaam het menstruatiepatroon. De aanmaak van de hormonen oestrogeen en progesteron begint dan te schommelen. In deze tijdspanne hebben vooral vrouwen met een stressvol leven meer last van vermoeidheid, hoofdpijn en neerslachtigheid.
Stress kost het lichaam veel energie en kan de hormoonhuishouding danig verstoren. Probeer daarom spanningen zo veel mogelijk te vermijden door prioriteiten te stellen en niet te veel hooi op uw vork te nemen. Een flink stuk fietsen of wandelen is een ideale manier om opgebouwde spanning kwijt te raken.
Gezond en verantwoord eten helpt om uw hormoonhuishouding in balans te houden. Daarnaast kunt u een natuurlijk supplement innemen om uw lichaam te helpen het evenwicht terug te vinden.
De overgang
De tweede periode is de overgang. In deze periode vindt de menopauze plaats. Het woord menopauze is opgebouwd uit de Griekse woorden voor 'maand' en 'ophouden'. Het betekent dus letterlijk dat de laatste menstruatie een feit is.Tijdens de overgang ontwikkelen zich langzaam lichamelijke klachten door een tekort aan oestrogeen. Omdat het lichaam minder vrouwelijke hormonen produceert, krijgt u te maken met lichamelijke en geestelijke ongemakken. De verstoorde hormoonhuishouding leidt onder meer tot opvliegers, vaker moeten plassen en stemmingswisselingen.
De post-overgang
De laatste periode wordt ook wel de post-overgang genoemd. Ook in deze periode doen zich nog steeds hormonale veranderingen voor, maar de klachten verminderen snel. Het lichaam heeft zich bijna ingesteld op de nieuwe situatie.
Natuurlijke oplossingen
Veelal wordt door vrouwen gedacht: de overgang is een natuurlijk proces en het gaat vanzelf wel weer over. Ze gaan niet naar de dokter, omdat ze dat eng vinden. Bang voor hormoonsuppletie.
Maar de overgang is een proces dat zich jaren voortsleept. Opvliegers, neerslachtigheid, innerlijke onrust, slecht slapen, droge huid. Maar ook vaginale droogheid en slechter slapen door nachtzweten.
Voor de partner kan het soms wat moeilijk te begrijpen zijn en dat kan relatieproblemen opleveren. Zeker als daar ook nog eens emotionele aspecten bijkomen door de hormoonschommelingen.
Maar u kunt zelf heel veel doen, waardoor u zich weer fitter en beter in balans voelt. Wees goed voor uzelf en ga eens kijken naar natuurlijke oplossingen.