De AOW-leeftijd stijgt. PlusOnline formuleerde de stelling: 'het is begrijpelijk dat de AOW-leeftijd omhooggaat'. U reageerde massaal. We hebben de stemmen en een aantal reacties op een rij gezet.
De stelling leverde meer dan 2000 stemmen op.
De uitslag: 14% eens, 86% oneens.
'Begrijpelijk, maar te snel'
Een klein deel van de bezoekers op PlusOnline zegt het eens te zijn met de stelling. Deze mensen kunnen wel begrip opbrengen voor de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd. "Maar dit had over een periode van 15 a 20 jaar moeten gebeuren", zegt E.N. van de Beek op de website.
Pensioengat
Gerard Franx voegt daaraan toe: "Ik heb enerzijds begrip voor de pensioenleeftijd-verhoging. Aan de andere kant had dit veel geleidelijker moeten plaatsvinden. Men wist al in de vijftiger jaren dat de naoorlogse babyboom eraan kwam. Nu worden mensen massaal geconfronteerd met een pensioengat waar zij niet voor hebben kunnen sparen." Volgens A. Zoutendijk zou de AOW-leeftijd niet voor iedereen moeten stijgen: "Begrijpelijk, dat wel, maar niet voor mensen die al heel lang werkloos zijn of voor afgekeurden (WAO'ers) die al de hele dag bezig zijn de eindjes aan elkaar te knopen. Dan is het uitzichtloos!"
Blij gemaakt met dode mus
Marjolein schrijft ten slotte: "Ze hadden gewoon het in een keer met een jaar moeten verhogen en dan over tien jaar weer een keer een jaar erbij. Nu worden mensen die altijd er vanuit konden gaan dat ze met 65 mochten stoppen, ermee geconfronteerd dat de AOW en pensioen steeds later wordt. Ik ben van 1955, dus had me al jaren erop verheugd dat ik in 2020 kon stoppen. Nu is het bijna zover en wordt het steeds naar achteren geschoven."
'Tot je 65e werken is lang genoeg'
Toch waren de meesten van u het oneens met de stelling. 86 procent vindt het onbegrijpelijk dat de AOW-leeftijd verhoogd is. Antoinette Selman zegt op Facebook: "De jeugd komt niet aan de bak met al die halfjaar-contracten, drie keer en je ligt er weer uit. Geef de jongeren een kans. Als je al 40 jaar of langer hebt gewerkt verlang je inderdaad naar een beetje rust. En je lichaam ook."
Ook Henny Wijngaarden is van mening dat er op de arbeidsmarkt ruimte moet komen voor anderen. "65 jaar is een mooie leeftijd om te stoppen, vooral als je sinds je vroege jeugd aan het werk bent! En ik vind dat iemand met een werkzaam leven van 40 jaar ook moet kunnen stoppen en plaats mag maken voor een werkloze! Zo hou je de boel in evenwicht."
Jongeren laten meelopen
"Het zou een betere oplossing zijn als de jongeren de laatste jaren van onze oudere arbeiders meelopen, en net als vroeger de kneepjes van het vak in de praktijk leren. Hierbij hebben beide partijen voordeel", zegt Nelleke Verberk op PlusOnline. "De ouderen kunnen langzaam afbouwen en de jongeren leren dat wat in theorie niet mogelijk is. Natuurlijk is dit voor de werkgever duurder, maar de WW-uitkering van de jongeren kost ook geld."
Gezondheid
B.E. Doedens beweert dat veel senioren nu al moeite hebben om 65 jaar te halen en opzien tegen langer doorwerken. "Het toenemen van de levensverwachting wil niet automatisch betekenen dat ook de gezondheid toeneemt." Volgens Patricia zijn 65-plussers helemaal 'op' als ze met pensioen gaan: "Hoe ouder en langer doorwerken, hoe meer lichamelijke en psychische klachten. Kun je dan nog wel helemaal genieten van een gezond leven?"
Lees ook: hoeveel AOW krijg ik en wanneer heb ik daar recht op? Overzicht: dit is de AOW-leeftijd in Europa.