De AOW-leeftijd stijgt. De periode tussen je 65ste verjaardag en het moment dat je eerste AOW ingaat, noemen we het 'AOW-gat'. Weet u al of u te maken krijgt met een AOW-gat?
70.000 mensen
Er zijn ruim 200.000 65-jarigen in Nederland. Een derde heeft een uitkering en een derde werkt. De overige groep (zo'n 70.000 mensen) krijgt te maken met het AOW-gat in hun pensioen. Wel is in 2015 de overbruggingsregeling aangepast.
Eerder met pensioen
Vooral de groep die een vroegpensioenregeling ontving of ontvangt, kan in de problemen komen. De ‘vut’-regeling, oftewel vervroegde uittredingsregeling, stopt namelijk op de 65ste verjaardag. Daarna ontvangt iedereen die pensioengerechtigd is tijdelijk niets meer, totdat de AOW (en het bedrijfspensioen) ingaat. Naast het vervroegd pensioen zijn er nog twee oorzaken van het AOW-gat.
1. Te weinig AOW opgebouwd
Meestal bouwt u automatisch AOW op. Iedereen die in Nederland woont of werkt, is automatisch verzekerd voor de AOW. Ieder jaar dat u verzekerd bent, bouwt u twee procent AOW-pensioen op. U krijgt een volledig AOW-pensioen als u in de 50 jaar voor uw AOW-leeftijd altijd verzekerd bent geweest. Hebt u buiten Nederland gewoond of gewerkt, dan was u mogelijk niet verzekerd en kan uw AOW-pensioen lager uitvallen. Heeft u DigiD? Dan kunt u op Mijn SVB meteen zien wat uw AOW-opbouw tot nu toe is.
2. Gat tussen VUT en AOW
Als u met prepensioen of VUT bent, krijgt u door de verhoging van de AOW-leeftijd vaak te maken met een inkomensgat. Dit gat ontstaat omdat uw AOW-uitkering later in gaat dan de prepensioen- of VUT-uitkering stopt. Als u een relatief laag inkomen en weinig vermogen heeft, kunt u gebruikmaken van de overbruggingsregeling. U moet dan wel voor 1 januari 2013 met VUT of prepensioen zijn gegaan en voor 1954 zijn geboren. Meer informatie en de voorwaarden vindt u op svb.nl. Als u recht heeft op deze tijdelijke uitkering, dan ontvangt u vier maanden voor uw 65e verjaardag een brief van de Sociale Verzekeringsbank. Hierin staat hoe u de uitkering kunt aanvragen.
[ITEMADVERTORIAL]
3. Geen recht op partnertoeslag
De AOW-partnertoeslag is een extra bedrag bovenop uw AOW-pensioen. U krijgt dat bedrag als uw jongere partner weinig of geen inkomen heeft. De AOW-partnertoeslag is verdwenen sinds 2015. Bent u geboren in 1950 of later én woont u samen of bent u getrouwd? Dan ontvangt u straks een pensioen voor gehuwden en samenwonenden. Dit is € 762,88 bruto per maand. Als uw jongere partner de AOW-leeftijd bereikt, krijgt hij of zij ook een AOW-pensioen. U krijgt in de tussentijd geen partnertoeslag. U hebt dan tijdelijk minder inkomen.
Meer informatie?
Heeft u vragen over het verdwijnen van de partnertoeslag? Kijk dan op www.rijksoverheid.nl/partnertoeslag of bel met de Sociale Verzekeringsbank.
Bronnen: SVB