Méér AOW en alle andere veranderingen per 1 juli 2021

Getty Images

Twee keer per jaar wordt de AOW aangepast: per 1 januari en 1 juli. We krijgen er per maand een paar euro bij en er zijn deze zomer nog veel meer veranderingen die we in onze portemonnee voelen.

AOW: iets omhoog

De AOW stijgt voor de meeste mensen per maand tussen de vijf en negen euro. Hoeveel de AOW stijgt, hangt onder meer af van de gezins-samenstelling, maar bijvoorbeeld alleenstaanden zien de netto AOW stijgen naar 1226,60 euro per maand. Dat is 8,41 euro meer dan in de eerste helft van dit jaar.
Alle netto en bruto AOW bedragen vindt u hier: de AOW bedragen vanaf 1 juli 2021
 

Betalen voor (veel) spaargeld

De spaarrente is al jaren veel minder dan één procent en in sommige gevallen brengen banken zelfs negatieve rente in rekening. Je moet dan betalen voor je spaargeld. Tot voor kort lag die grens bij veel banken rond de 250.000 euro, maar die grens is aan eht dalen. Vanaf 1 juli moeten spaarders bij SNS, ING en Rabobank met meer 100.000 euro op de rekening daarvoor gaan betalen. ABN Amro hanteert een grens van 150.000 euro.

Huur meestal bevroren

Normaal gesproken mogen verhuurders van woningen de huur één keer per jaar verhogen en doen ze dat rond 1 juli. Door de coronacrisis mogen sociale verhuurders dat dit jaar niet: de huur blijft een jaar zoals ie is. Er is in de regel sprake van een sociale huurwoning als de huur lager is dan 752,33 euro per maand, al zijn er uitzonderingen. Bijvoorbeeld als iemand al lang in een sociale huurwoning woont en de huur is langzaam gestegen tot net boven deze grens. Dan kan er nog steeds sprake zijn van sociale verhuur en mag de huur dus ook dit jaar niet stijgen.
Als het gaat om een vrije sector woning, mag de huur dit jaar niet meer dan 2,4 procent stijgen.

Energie: duurder

Ook de energietarieven worden twee keer per jaar aangepast en dankzij het koude voorjaar hebben we meer verbruikt, het aanbod is wat beperkt en dat zie je terug in de prijs: gas en stroom worden duurder. Hoeveel de prijzen stijgen, verschilt per aanbieder en het kan daardoor juist nu lonen om tarieven te vergelijken en eventueel over te stappen.

Langer uitstel erfbelasting

Tot nu toe konden erfgenamen vijf maanden uitstel vragen voor het betalen van de erfbelasting. In sommige gevallen moest daardoor het ouderlijk huis snel verkocht worden om de belasting te kunnen betalen. Vanaf 1 juli 2021 kunnen erfgenamen in sommige gevallen ook vijf jaar uitstel krijgen. Meer daarover leest u in dit artikel.

Zomaar bellen mag niet meer

Nu is het zo dat bedrijven u mogen bellen met aanbiedingen tenzij u zelf aangeeft dat u dat niet wilt. Dat wordt vanaf 1 juli anders. U moet dan vooraf aangeven dat u er prijs op stelt om gebeld te worden en dat zal een eind maken aan heel veel ongewenste telefoontjes tijdens het avondeten.


Pakketjes uit China: duurder

Bestelt u graag iets van buiten de EU, bijvoorbeeld bij AliExpress uit China? Tot nu toe betaalden we dan tot een bedrag van 22 euro geen BTW. Vanaf 1 juli moet dat wel en dat maakt deze op het oog spotgoedkope producten minder interessant. Want naast BTW betaalt u ook invoerrechten en inklaringsrechten. De bezorger brengt die bijkomende kosten in rekening bij aflevering. Betaalt u niet, dan krijgt u het product niet.  Meer daarover leest u hier.


Niet meer stunten met alcohol

Twee kratjes bier voor de prijs van één mag straks niet meer, want de maximale korting op alcoholhoudende dranken wordt 25 procent.


Statiegeld op álle plastic flesjes

Statiegeld op grote plastic flessen kennen we al en vanaf 1 juli komen daar de kleine halve liter flesjes bij: 15 cent per stuk en vanaf die datum kunnen we deze flesjes ook weer inleveren bij de supermarkt.

Auteur