Van de mensen die spoedig met pensioen gaan, bereidt de helft zich niet voor op meer vrije tijd en veranderende inkomsten. Er zijn veel plannen, maar daar blijft het vaak bij.
Van de werknemers tussen de 60 en 70 jaar zegt 49 procent zich niet voor te bereiden op het aanstaande pensioen. Trainingsbureau Blooming heeft onderzoeksbureau Multiscope bij 700 Nederlanders tussen de 60 en 70 jaar laten onderzoeken hoe zij zich voorbereiden op het pensioen. Uit dat onderzoek blijkt dus dat de helft zich niet voorbereid op het komende pensioen, meer vrije tijd en het toekomstige inkomen. De aanstaande gepensioneerden kijken vooral uit naar meer vrijheid om de dag zelf in te vullen (57 procent) en geen werkdruk meer ervaren (13 procent).
Veranderingen
Willy Dekker van Blooming: "Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders die richting hun pensioen gaan er enorm naar uitkijken en zelfs gelukkiger denken te worden. Toch bereiden zij zich amper voor op het aanstaande pensioen en de veranderingen die dit met zich mee brengt. Omdat de verwachtingen vaak niet in lijn zijn met de werkelijkheid, is het verstandig je wel voor te bereiden. Een lege agenda, continue gezelschap van uw partner of omgaan met een nieuwe financiële situatie, kan gemengde gevoelens teweegbrengen of zelfs zorgen voor depressies."
[ITEMADVERTORIAL]
Doen na het pensioen
De respondenten die aangeven zich wel voor te bereiden, doen dit onder meer door het werk langzaam af te bouwen of de toekomstige financiële situatie in kaart te brengen. De toekomstige gepensioneerden hebben wel enig idee van wat ze na het pensioen graag zouden gaan doen. Op nummer 1 staat reizen, gevolgd door respectievelijk vrijwilligerswerk doen, culturele uitstapjes maken, fietsen en creatieve dingen doen.
- Proud to be Senior