Stemmen per post: zo werkt het

Geen rood potlood, maar meerdere evenloppen in de bus

Getty Images

70-plussers mogen hun stem voor de Tweede Kamerverkiezingen ook per post uitbrengen. Maar een test in Den Haag toonde eerder aan dat daarmee nog veel fout gaat. Wij laten zien waar je op moet letten.

Om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden, gaat stemmen dit jaar op woensdag 17 maart anders dan anders. Er komen onder meer stemlocaties waar je met de auto doorheen kunt rijden én 2,4 miljoen 70-plussers mogen hun stem ook per post uitbrengen.

Dat lijkt een goede idee, maar een kleine test in Den Haag liet zien dat het stemmen per post nodeloos ingewikkeld is en dat er daarom nog veel mis gaat. Meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen was daardoor ongeldig. Zo ontstaat de kans de stem van ouderen bij de komende verkiezingen minder zwaar meeweegt.

Hoe werkt stemmen per post?

  • Tussen 10 februari en 3 maart krijgen 70-plussers een envelop met daarin de stempluspas. Mocht u de stempluspas op 3 maart nog niet hebben ontvangen of zijn kwijtgeraakt, dan moet u zo snel mogelijk een vervangende stempluspas aanvragen bij de gemeente. Dat kan ook telefonisch.
  • Tussen 26 februari en 11 maart ontvangt u de tweede envelop. Daarin zitten: een briefstembiljet, een envelop voor het briefstembiljet, een retourenvelop en een uitleg over het stemmen per brief. Mocht u deze documenten op 11 maart nog niet binnen hebben, dan geldt ook dat u contact moet opnemen met de gemeente.
  • Daarna vult u het stembiljet in en dat moet dan in de goede evenlop, met de goede pas, weer in een andere envelop om te verzenden. De briefstem moet voor woensdag 17 maart 21.00 uur aankomen.  Dat komt er in de praktijk op neer dat de briefstem vóór vrijdag 12 maart 17.00 uur op de post moet zijn.

Wat kan er misgaan?

De test in Den Haag toonde aan dat het stemmen op deze manier te ingewikkeld is gemaakt. Ten eerste ontvang je meerdere enveloppen en formulieren en dat zorgt voor verwarring. Bij het versturen van de stem onbreekt dan soms een stempas, soms mist een handtekening of zit de stem in de verkeerde envelop. Maak je een fout, dan is de stem niet meer geldig. Bij de test ging het dus in meer dan de helft van de gevallen mis, terwijl de deelnemers zélf het idee hadden dat ze alles goed hadden gedaan.

Aan de gekozen methode is helaas niets meer te veranderen: alle spullen zijn al gedrukt. In plaats van de stemprocedure te vereenvoudigen zet de overheid in op meer voorlichting over het stemmen per post.

Tips bij het stemmen per post

Ouderenbond Anbo maakte een voorlichtingsfilmpje waarin ze tips geven bij het stemmen per brief. Belangrijkste tip: Lees de instructie goed door!

Auteur