Prostaatpraat: "Ik maakte een niet geplande stop om te plassen"

Helft van de mannen krijgt te maken met plasproblemen

Man op station
Getty Images

Een zwakke urinestraal, plotselinge aandrang, nadruppelen. 50 procent van de mannen boven de 50 jaar krijgt te maken met plasproblemen als gevolg van een goedaardige prostaatvergroting. Het is dus normaal, maar het kan je dagelijks functioneren wel beïnvloeden. En dat kan soms bijzondere situaties opleveren. Zoals bij Gerard* die ongewenst op een stationstoilet in Gouda belandde. "Dit kunnen ze toch niet maken op zo'n lang traject?!"

Tijdens een lange treinreis min of meer verplicht een plaspauze inlassen op een tussenliggend station. Het overkwam Gerard* op het traject Zwolle-Roosendaal, een treinreis van bijna 3 uur. "Ik had me voor mijn gevoel best goed voorbereid," vertelt hij. "Ik had 3 uur voor mijn treinreis niets meer gedronken en was voor vertrek nog even naar de wc geweest. Desondanks moest ik na een uur treinen toch heel nodig plassen. Toen ik bij het toilet aankwam, bleek deze buiten gebruik. Gelukkig waren er twee wc's in de trein. Dus ik de hele trein door op zoek naar dat tweede toilet. Tot mijn verbazing was die óók buiten gebruik. Ik vreesde al voor een natte broek. De enige oplossing was een ongeplande stop in Gouda. Ik haalde het stationstoilet nipt, maar had door deze pitstop wel een half uur vertraging. Alle treintoiletten buiten gebruik op zo'n lang traject, dat kunnen ze toch eigenlijk niet maken?!"

Waarom vaker plassen?

Gerard is niet de enige man die soms met haast een toilet moet zoeken. Bij een gemiddelde vochtinname van zo’n 1,5 tot 2 liter per dag, plassen volwassenen dagelijks 5 tot 8 keer. Maar veel mannen met Benigne Prostaat Hypertrofie (goedaardige prostaatvergroting) hebben last van extra plasdrang doordat de gegroeide prostaat druk kan uitoefenen tegen de blaaswand. Ook een zwakkere urinestraal, nadruppelen en urineverlies kunnen symptomen van een vergrote prostaat zijn.

Tips om minder vaak te hoeven plassen bij een lange (trein)rit

  • Drink tot 2 uur voor de reis niets meer.
  • Ga voordat je gaat reizen goed naar de wc en plas helemaal leeg.
  • Drink met kleine slokjes
    In je blaas past ongeveer een halve liter urine. Zodra er 150 tot 200 milliliter urine verzameld is, krijg je voor het eerst aandrang. Het kan helpen om tijdens de reis net iets minder dan normaal te drinken en dit vooral in kleinere beetjes te doen. Zorg er uiteraard wel voor dat je verspreid over de dag voldoende drinkt.
  • Laat cola en koffie staan
    Vermijd prikkelende of cafeïne houdende drankjes als koffie, thee, energiedrankjes of cola. Ook alcohol is af te raden. Cafeïne, koolzuur en alcohol irriteren namelijk de blaas, waardoor deze sneller van de inhoud af wil dan eigenlijk nodig is.
  • Eet vezelrijke producten
    Het tijdens de rit eten van wat vezelrijk voedsel zoals volkorenbrood kan een remmende werking op de urineproductie hebben omdat dit voedsel een deel van vocht opneemt. Overdrijf echter niet, want vocht is nodig om soepele ontlasting te houden. Eet tijdens de reis liever ook geen vochtrijke voeding zoals aardbeien, meloen en mandarijnen.
  • Poep van tevoren
    Met lege darmen is er minder aandrang om te plassen. De endeldarm drukt dan namelijk minder op de blaas. Poep daarom zo mogelijk voor je in de auto of trein stapt.
  • Draag comfortabele kleding
    Trek comfortabel zittende kleding aan, die zo min mogelijk op de blaas drukt. Doe tijdens het zitten eventueel je riem wat losser, of de bovenste knoop van je broek los (niet vergeten wanneer je de trein uitstapt!) 
  • Bekkenbodemspieren spannen
    Soms kan het aanspannen van de bekkenbodemspieren helpen om de druk op de blaas tijdelijk te verlichten. Span je bekkenbodemspieren een beetje aan (alsof je je plas ophoudt) en ontspan weer. Doe dit een paar keer en je zult zien dat de plasdrang afneemt.
  • Stress niet
    Wie nerveus is, moet vaker plassen. Maak je je zorgen of de reis wel naar behoren verloopt, zorg dan vooral voor een goede voorbereiding. Bekijk vast wat eventuele overstappunten zijn en op welk perron je moet zijn, zorg dat je belangrijke spullen en eventuele medicatie vast klaarlegt en dat je weet waar je op de eindbestemming naar toe moet. Dat neemt onrust weg en zorgt dat de reis meer ontspannen verloopt.

Natuurlijke oplossing

A.Vogel ProstaforceMed is een natuurlijke oplossing voor mannen met een vastgestelde goedaardige prostaatvergroting, die daardoor plasproblemen ervaren zoals vaak, moeilijk en onvolledig plassen; nachtelijk plassen; nadruppelen; of een zwakke urinestraal. ProstaforceMed bevat een concentratie stoffen uit de vruchten van de zaagbladpalm (Sabal serrulata), een tropische dwergpalm die in Florida groeit. De vruchten van de zaagbladpalm verminderen plasklachten en zijn goed voor de conditie van de prostaat**. 

Prostaattest voor mannen met plasklachten

Meerdere keren per nacht plassen? Zwakke urinestraal? Nadruppelen? Dit zijn typische verschijnselen van een goedaardige prostaatvergroting. Met de A.Vogel prostaattest kom je erachter hoe het gaat met je prostaat. De test duurt slechts 2 minuten en ruim 130.000 mannen gingen je voor.

Doe de A.Vogel prostaattest! >>
 

* Vanwege privacy redenen is de naam Gerard gefingeerd.
** Traditioneel kruidengeneesmiddel op basis van Sabal serrulata. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met ProstaforceMed van A.Vogel, KOAG/KAG 11-0524-989