Het verwijderen van de prostaat kan nodig zijn bij prostaatkanker.
De prostaat maakt deel uit van het mannelijke voortplantingsstelsel. De prostaat is een kleine ronde klier aan de onderkant van de blaas, vóór de anus gelegen. De voornaamste functie van de prostaat is het afgeven van vloeistof in de urinebuis tijdens een zaadlozing.
Tijdens een zaadlozing verplaatst het sperma zich door zaadleiders van de testikels naar de penis. De zaadleiders lopen via de achterkant van de blaas naar de prostaatklier. Gedurende dit traject vermengt het sperma zich met zaadvloeistoffen vanuit drie bronnen: de zaadblaasjes, de prostaat en de zg. bulbo-urethrale klieren. De aldus samengestelde vloeistof, ejaculaat of kortweg 'zaad' genoemd, verlaat het lichaam via de urinebuis en de penis.
Als een zich ontwikkelende prostaatkanker niet vroegtijdig wordt ontdekt, kan verwijdering van de prostaat noodzakelijk zijn. Er zijn verschillende methoden voor het chirurgisch verwijderen van de prostaat. In de binnenkant van het bekken zien we dat de anatomie rond de prostaat een groot aantal kwetsbare structuren bevat, zoals de spieren en zenuwen die een rol spelen bij urinelozing en erectie. Om deze belangrijke structuren niet te beschadigen moet de chirurg bij het verwijderen van de aangetaste prostaat precisie-instrumenten gebruiken.
De urethra, of urinebuis, wordt voorzichtig van de onderkant van de blaas losgesneden. Dankzij de extra beheersing en nauwkeurigheid van deze instrumenten kan de chirurg de zenuwbundels die een erectie tot stand brengen sparen. Nadat de prostaat netjes van de blaas is gescheiden, verwijdert de chirurg de prostaat met een kleine incisie.
Er wordt een katheter ingebracht om urineafvoer na de operatie urine mogelijk te maken. De blaas wordt, over de katheter heen, weer aan de urethra bevestigd. Die katheter blijft een poosje zitten, lang genoeg om volledig herstel zeker te stellen.