Of er nu wel of geen sneeuw valt: met deze desserts heb je altijd een witte kerst.
Kaarsen-taart
Voor 4 personen. Oventijd 1 uur + 30 minuten + afkoelen.
- boter en bloem voor de springvorm
- 4 eieren
- 100 g suiker
- 75 g bloem
- 3 el maizena
- 150 g abrikozenjam
- 2 witte fondant-wraps, uitgerold
- ouwel en eetbaar goudpoeder
Laat de oven voorverwarmen op 180 °C . Vet een springvorm (ø 26 cm) in met boter en bestuif hem met bloem. Splits de eieren voorzichtig en klop de dooiers met de helft van de suiker bleek en romig. Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf met een mespuntje zout. Voeg in porties de resterende suiker toe en blijf kloppen tot het eiwitschuim stevige pieken vormt en mooi glanst. Schep het eiwitschuim op de dooiermassa. Zeef de bloem met de maizena erboven en spatel alles luchtig door tot een egaal beslag ontstaat. Schep het beslag in de vorm en strijk het glad. Bak de cake in 25 à 30 minuten goudbruin en gaar. Neem het bakblik uit de oven, laat de cake iets afkoelen en verwijder dan de rand. Laat de cake daarna volledig afkoelen. Steek er dan 6 cirkels uit (ø 8 cm) met een bakring of glas. Plak met de jam 3 cirkels op elkaar. Plak daarna 2 cirkels op elkaar. Er blijft 1 cirkel over. Bekleed de 3 cakecilinders met de fondant. Vorm 3 kaarslontjes van een restje fondant. Snij 6 vlammetjes uit ouwel, bestrooi ze met goudpoeder en plak ze op de fondantlontjes. Zet de 3 kaarsen samen op een platte schaal.
Citroenmousse
Voor 4 personen. Bereidingstijd 45 minuten + 3 uur wachttijd.
- 5 citroenen
- 60 g witte basterdsuiker
- 50 ml limoncello
- 6 blaadjes witte gelatine
- 250 ml slagroom
- 400 ml karnemelk
- 75 g poedersuiker
- 100 g witte chocolade
Schil 2 citroenen zo dat al het wit eraf is. Snij de partjes tussen de vliezen uit en verdeel ze in blokjes. Breng in een steelpan de basterdsuiker en de limoncello met 4 eetlepels water aan de kook. Voeg de citroenblokjes toe, kook ze kort en neem de pan van het vuur. Laat de citroenblokjes in de siroop afkoelen. Rasp intussen de gele schil van 1 goed schoongeboende citroen en pers de 2 resterende citroenen uit. Week de gelatine 5 minuten in ruim water. Klop alvast de slagroom stijf. Neem een kom en doe daarin de karnemelk, de poedersuiker, het citroensap en de citroenrasp. Roer dit goed door elkaar. Leg de natte gelatineblaadjes (niet uitknijpen) in een steelpan en laat ze op heel laag vuur smelten. Roer de vloeibare gelatine door de karnemelk, laat deze iets lobbig worden en spatel dan de slagroom erdoor. Neem een glazen serveerschaal en doe onderin de afgekoelde citroensiroop. Schenk de mousse erover en zet de schaal afgedekt minstens 3 uur in de koelkast. Rasp de chocolade grof. Strooi vlak voor het serveren de chocorasp over de opgesteven citroenmousse.
Limoentaart
Voor 8 tot 10 personen. Bereidingstijd 1 uur + 30 minuten + 6 uur wachttijd.
Voor de vulling:
- ½ blaadje gelatine
- 100 ml limoensap
- 3 eidooiers
- 1 ei
- 60 g suiker + 1 zakje vanillesuiker
- 60 g boter
Voor de cake:
- beetje boter en paneermeel
- 3 limoenen
- 150 g bloem
- 150 g maizena
- 2 tl bakpoeder
- 250 g roomboter
- 4 eieren
- 200 g suiker
Voor de schuimlaag:
- 5 eiwitten
- 1 el limoensap
- 250 g poedersuiker
Maak eerst de vulling.
Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water. Breng in een steelpan het limoensap aan de kook. Klop in een kom de eidooiers met het hele ei, de suiker en de vanillesuiker los. Roer het ei-mengsel door het limoensap en verwarm zacht 1 minuut tot een crème ontstaat. Neem de pan van het vuur. Knijp de gelatine uit en laat deze al roerend oplossen in de crème. Doe de boter in een kom, wrijf de crème erboven door een zeef en meng goed tot een egale crème ontstaat. Leg een stuk vershoudfolie op de romige massa (om velvorming te voorkomen) en zet de limoencrème minstens 3 uur in de koelkast.
Dan de cake.
Laat de oven voorverwarmen op 160 °C (heteluchtstand). Vet een springvorm (ø 20 cm) licht in met wat boter en bestrooi dun met paneermeel. Rasp de groene schil van de limoenen en pers de vruchten uit. Meng in een kom de bloem met de maizena en het bakpoeder. Smelt de roomboter langzaam in een pannetje. Klop de eieren in een beslagkom romig met de suiker en meng het limoensap erdoor. Voeg om en om een portie van het bloemmengsel en de gesmolten boter toe en klop alles luchtig door tot een egaal beslag ontstaat. Spatel de limoenrasp erdoor. Schep het beslag in de springvorm en strijk het glad. Bak de cake in 45 à 50 minuten goudbruin en gaar. Neem het bakblik uit de oven en laat de cake in de vorm afkoelen. Stort de afgekoelde cake voorzichtig uit de vorm en snij hem twee keer horizontaal door, zodat 3 gelijke lagen ontstaan. Leg de onderste cakelaag terug in de springvorm. Roer de limoencrème nog even goed door en strijk de helft uit over de cakebodem. Leg de middelste cakelaag erop en bestrijk met de rest van de limoencrème. Dek af met de bovenste cakelaag. Druk licht aan en zet de taart 1 uur in de koelkast.
En tot slot de schuimlaag.
Klop in een vetvrije kom het eiwit met het limoensap stijf. Strooi de poedersuiker in porties erbij en blijf kloppen tot het eiwitschuim stevige pieken vormt en mooi glanst. Bestrijk de limoencake rondom dik en een beetje nonchalant met eiwitschuim en zet de taart tot gebruik in de koelkast.
Appelmousse met amandelsorbetijs
Voor 4 personen. Bereidingstijd 1 uur + 6 uur wachttijd.
Voor de mousse:
- 2 granny smith appels, geschild
- 80 g suiker
- 1 limoen
- 4 blaadjes witte gelatine
- 2 eidooiers
- 1 ei
- 100 g verse roomkaas
- 150 ml slagroom
Voor het ijs:
- 150 g suiker
- 75 g blanke amandelen
- sap van 2 citroenen
- 150 ml witte wijn
- 50 ml amandellikeur
Voor de garnering:
- 1 granny smith appel, ongeschild
- 1 tl citroensap
- 4 cocktailprikkers
- zilveren en witte suikerpareltjes
- geraspte kokos
Extra nodig:
- ijsmachine
Eerst maak je de mousse.
Snij de 2 appels in blokjes, doe ze met 30 gram suiker in een pan en breng dit langzaam aan de kook. Was intussen de limoen, rasp de groene schil eraf en pers hem uit. Voeg het limoensap toe als de appelblokjes zacht zijn. Pureer de appels met de staafmixer tot moes, roer de limoenrasp erdoor en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur. Zet afgedekt 30 minuten in de koelkast. Week intussen de gelatine 5 minuten in ruim koud water. Klop de dooiers met het ei en de resterende 50 gram suiker bleek en romig. Mix de roomkaas erdoor. Klop in een andere kom de slagroom stijf. Verwarm 2 eetlepels appelmoes in een steelpan en laat hierin de goed uitgeknepen gelatine oplossen. Schep dit mengsel met de rest van de appelmoes door de roomkaasmassa. Spatel de opgeklopte slagroom erdoor. Zet 4 bakringen op een platte schaal, vul ze met de mousse en strijk de bovenkant glad. Dek af met vershoudfolie en laat de mousse minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
Dan het ijs.
Breng in een pan 150 ml water met de suiker aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost en laat het afkoelen. Hak de amandelen grof en rooster ze in een droge koekenpan lichtbruin. Roer het citroensap, de wijn en de likeur door de suikersiroop. Laat dit in de koelkast door en door koud worden. Maak er dan (volgens de aanwijzingen van de fabrikant) in een ijsmachine een smeuïg sorbetijs van. Schep de amandelen erdoor, doe het ijs in een plastic bak en zet die afgedekt minstens 1 uur in de vriezer.
En dan de garnering.
Schaaf 4 flinterdunne plakken van de appel en bestrijk deze met citroensap. Doop een mes in heet water, haal het langs de rand van de bakringen en verwijder deze. Hevel elke mousse met een brede spatel over op een dessertbord en garneer met suikerpareltjes. Schep 4 bolletjes van het sorbetijs. Steek een cocktailprikker door elk appelplakje, prik ’m in een ijsbolletje en leg het bolletje voorzichtig op de mousse. Strooi er wat kokos over en serveer direct.
Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine december 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!
- Plus Magazine