Mag ik mijn rollator of rolstoel meenemen op busvakantie?

Rollator
Getty Images

Wie slecht ter been is, kan vaak gewoon mee op vakantie met een touringcar. Er gelden wel beperkingen. En het is belangrijk om eerst te bellen met het busbedrijf om te bekijken wat wel en niet mag.

Een rondje langs bustouroperators maakt duidelijk dat het zeker mogelijk is om een rolstoel of rollator mee te nemen. Er gelden wel algemene regels. Ten eerste moet de passagier zelf de bus in en uit kunnen. Ten tweede moet hij de rollator of rolstoel vooraf aanmelden vanwege de beperkte laadruimte. Ten derde moet hij inklapbaar zijn. En ten slotte is niet elke reis mogelijk voor wie slecht ter been is.

Wie met Kras Touringcars op reis gaat, mag gewoon zijn rollator meenemen. Hij wordt opgevouwen onder in de bus meegenomen. Dat geldt ook voor een opvouwbare rolstoel of opvouwbare scootmobiel. Voor wie met rolstoel en al de bus in moet, heeft Kras een speciale rolstoeltouringcar met een lift en ruimte voor passagiers in een rolstoel.

Ook bij Effeweg en Bolderman Excursiereizen mag een rollator of rolstoel mee op reis, mits hij opklapbaar is en vooraf is aangemeld. De bagageruimte in de bus is namelijk vaak beperkt. Ook geldt de rolstoel of rollator als koffer, waardoor je dus één stuk bagage minder mag meenemen. Ten slotte moet de reiziger of zijn of haar reisgenoot de chauffeur helpen bij het in- en uitladen, want die mag dat niet alleen. En de passagier moet zelfstandig in staat zijn om de bus in- en uit te stappen.

Dat laatste is ook een voorwaarde voor wie met Oad op busvakantie gaat. Ook Oad verlangt dat de rolstoel of rollator inklapbaar is. En er mogen maximaal drie van zulke hulpmiddelen mee in de bus. Vooraf aanmelden is dus verstandig. Oad wijst er ook op dat sommige reizen niet geschikt zijn voor mensen die slecht ter been zijn. Bijvoorbeeld omdat er veel wordt gelopen. Of omdat het hotel geen lift heeft. Oad raadt vakantiegangers aan om eerst te bellen, zodat samen kan worden bekeken of de gewenste reis haalbaar is.

Ook De Jong Intra Vakanties wijst erop dat reizen altijd intensief is. Je slaapt tijdens een rondreis in meerdere hotels en moet vaak flinke afstanden lopen. Wie beperkt is in zijn mobiliteit moet dit tijdens het boeken melden bij De Jong Intra. Dat geldt ook voor de andere busbedrijven. Het is zelfs verplicht. Er wordt dan samen bekeken of de gewenste reis wel geschikt is. Ook mag de passagier niet solo mee op reis met de Jong Intra Vakanties. Een reisgenoot moet mee om te helpen bij het in- en uitladen van rolstoel of rollator. En eventueel ook bij het in- en uitstappen.

Auteur